Hoofdgerecht
4 personen

Gestoomde en gebraden eend met honing en oestersaus


Ingredienten: 

2 eenden van circa 700 tot 900 gram per stuk

8 eetlepels oestersaus, wat sojasaus en 2 theelepels vijfkruidenpoeder

4 eetlepels (bloemen) honing

2 stengels slederij

Bos grof gehakte lenteuitjes (helft voor in eend, helft apart houden)

6 hele tenen gepelde knoflook

4 laurierblaadjes

Flinke handvol koriander en basilicum blaadjes

1 vers rood pepertje

Zout en peper uit de molen

 

Bereiden:

Verwam oven voor op 225 graden. Was de eenden van binnen en buiten en dep droog. Bestooi de binnenkant met zout en peper. Meng de gesneden groenten, kruiden, knoflook en het pepertje met wat zout en peper en vul de beide eenden ermee.  Leg de eenden op een rooster in de braadslee wat 6 dl heet water. Dek de braadslee rooster en eenden volledig en hermetisch af met aluminiumfolie. Zo kan de eend stomen. Wees dus niet zuinig. Laat de eenden 1 uur in de oven staan.

 

Verwarm in een steelpannetje de oestersous, soja en honing en vijfkruidenpoeder kort (goed roeren). Haal voorzichtig de folie van de eenden (super hete stoom!). Laat ze op het rooster liggen en druk met de achterkant van je mes (al wrijvend naar beneden) wat vet uit het vel. Kwast de eenden volledig in met de oestersaus en leg de eenden (zonder folie dus) op het rooster in de oven terug. Kwast om de circa 10 minuten opnieuw in en laat maximaal 40 minuten in de oven. Haal ze eruit en laat ze rusten.  Het vel is nu donker en kapperig.

 

Saus: Schep wat overtollig vet uit de braadslee en laat op hoog vuur rest van het vocht inkoken tot een stroopje. Haal de buikholte leeg en schud in de braadslee. Voeg een glas rode wijn toe en wat bouillion (200 ml) toe. Roer goed. Laat ook weer tot helft inkoken en gooi door een zeef. Schep eventueel vet er nog af.

 

Halveer de eenden (ik gebruik een gevogelteschaar) en serveer met warme Chinese pannenkoekjes (je kunt evt ook mex. wraps gebruiken) de helft van de bosui en de saus.

 

Bron: Jamie (waarbij ik de oestersaus wat heb veranderd)