Hoofdgerecht
4 personen
Geroosterde fazant met aardappel- kastanjepuree en pastinaak met honing
Ingrediënten
Fazant
2 fazanten
1 ui, grof gehakt
2 tomaten, grof gehakt
2 takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
Zout en versgemalen zwarte peper
1 el olijfolie
110ml rode wijn
Aardappel-kastanjepuree
250g verse kastanjes, de bast
ingekerfd met een scherp mes, geroosterd en geschild
1kg aardappelen
4-5 el olijfolie extra vergine
3 el gehakte bladpeterselie
Pastinaak
450g pastinaak, geschild en in
stukken gesneden
4 el sherry
3 el honing
Verwarm de oven voor
op 200oC.
Fazant
Snijd met een scherp mes de borstfilets van de
fazanten en leg ze apart. Verwijder de poten en hak de karkassen in stukken, Leg
de karkassen en de poten in een platte ovenschaal.
Voeg de uien, tomaten, tijm en laurier toe en rooster
gedurende 15 minuten in de goed voorverwarmde oven. Doe vervolgens alles van de
ovenschaal in een grote pan en voeg water toe tot alles net onder staat. Breng
snel aan de kook. Temper het vuur en laat gedurende 45 minuten pruttelen terwijl
je af en toe afschuimt. Zeef de bouillon in een schone pan en zet die koel weg
tot je hem nodig hebt. Gooi de karkassen en de groenten weg.
Strooi zout en peper over de fazantenfilets. Verhit
een ovenvaste pan, giet er de olijfolie en vervolgens de filets. Bak de filets
gedurende twee minuten aan beide kanten of tot ze goudbruin zijn. Zet de pan in
de oven en rooster de filets gedurende 10-12 minuten of tot ze gaar zijn.
Verwijder ze uit de oven, leg ze op een bord, bedek ze met dubbel aluminiumfolie
en laat ze minstens vijf minuten rusten.
Zet de pan waarin de filets gebakken zijn weer op het
vuur. Voeg de rode wijn toe, breng aan de kook, terwijl je de aanbaksels met een
houten lepel losroert van de bodem. . Kook de wijn tot de helft in. Voeg de
bouillon toe en breng weer aan de kook. Laat zachtjes inkoken tot de saus de
achterkant van een lepel bedekt. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Aardappel-kastanjepuree
Kerf de schil van de kastanjes zorgvuldig met een
scherm mes in (om te voorkomen dat ze in de oven ontploffen). Rooster ze in de
oven gedurende 20-25 minuten tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen, verwijder de
schillen en hak ze grof.
Kook de aardappelen en pureer ze. Voeg dan de
olijfolie, de gehakte kastanjes en de peterselie toe en meng alles goed. Breng
op smaak met peper en zout.
Pastinaak
Meng de pastinaak met de honing en de sherry
en leg in een bakblik. Voeg naar smaak peper en zout toe. Rooster in de oven
gedurende 20 minuten. Keer de pastinaak halverwege. Na 20 minuten moet de
pastinaak goudbruin zijn en zacht.
Schep de puree midden op het bord en leg de
fazantfilet er op. Leg de geroosterde pastinaak er omheen en lepel daarover de
saus.
Recept: Jamie Oliver.
Commentaar
van Joost:
Heerlijk. De puree is een beetje droog, maar
samen met de saus is dat probleem verholpen. Maak dus genoeg saus!