Hoofdgerecht
4 personen
Gerookte zalm met bloemkoolpuree, daarbij bimi en peultjes
Ingrediënten:
3 teentjes knoflook
½ bloemkool
125 ml verse slagroom
1 gedroogde laurierblaadjes
200 g verse peultjes
200 g bimi
100 g diepvries tuinerwten
600 g verse zalmfilets
(4 stukken)
2 el
traditionele olijfolie
30 g ongezouten bote
Een beetje oestersaus
Sesamolie
Sesamzaadjes
Prelude
Dit is een gerecht dat
oorspronkelijk geserveerd werd met haricot verts. Die heb ik vervangen door bimi
die ik 5 minuten gekookt heb en daarna een paar minuten heb gewokt met een
beetje oestersaus. De peultjes heb ik ook 5 minuten gekookt, daarna gewokt met
sesamolie en bestrooid met geroosterde sesamzaadjes. De zalm werd in dit recept
gebakken, ik heb het gerookt op de Cobb, een tafelbarbeque. De slagroom heb ik
vervangen door kookroom light.
Bereiding
Punt de peultjes en
haal de draden eraf. Kook de peultjes 5 minuten. Zet ze apart.
Snijd de
onderkant van de bimi, die is een beetje houtachtig en kook deze ook 5 minuten.
Zet ze apart.
Rooster de sesamzaadjes in een hete pan en houdt apart.
Snijd twee teentjes knoflook in plakjes en verdeel de bloemkool in kleine
roosjes. Laat de slagroom met de knoflook en het laurierblaadje 6 min. zachtjes
tot tweederde inkoken. Kook ondertussen de bloemkoolroosjes 5 min. in water met
zout. Verwijder het laurierblaadje uit de pan en pureer de bloemkool met de
slagroom en de knoflook tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.
Bestrijk de zalm met de
olie, vermengd met een geperst teentje knoflook en een eetlepel citroensap,.
bestrooi met peper en zout.|Steek de cobb aan (wij hebben daar instant blokken
voor) en voorzie deze van een stuk gevouwen aluminiumfolie met daarin
houtsnippers, prik gaatjes in het folie. Leg daarna de dekplaat erop en plaats
daarbovenop het rooster. Olie deze een beetje en leg dan de zalm erop. Plaats de
deksel eroverheen. Na een paar minuten gaat het roken en laat dit 20 minuten
staan. Kijk tussendoor niet!
Verwarm de bloemkoolpuree in een pan.
Wok de peultjes een paar minuten in sesamolie, strooi op het laatst de
sesamzaadjes erop.
Wok de bimi een paar minuten met een scheutje soestersaus.
Verdeel de groenten over de borden, leg de zalm erop en serveer de
bloemkoolpuree erbij.
Lekker met een partje citroen.
Bron: aan de hand van een
Allerhanderecept