Hoofdgerecht
4 personen

Gemarineerde kabeljauw met zeekraal en pompoensaus


Ingredienten

Filets van kabeljauw uit de Noordzee

Marinade van groene kruiden

Paddenstoelen (kastanjechamp, oesterzwam), 100 gram

1 pompoen

1 ui

1 stukje gember van 5 cm

1 eetlepel milde olijfolie

Bakje Zeekraal

 

Voorbereiding

Ontvel de vis, en snij er mooie moten van. Bestrijk de vis met de marinade en bestrooi met peper en zout. Laat intrekken.

Halveer de pompoen, haal de pitten eruit, en snijd ze in stukjes van ongeveer 4 cm; Bij oranje pompoenen kan de schil blijven zitten.

Schil de gember en snijd ze zo fijn mogelijk in kleine stukjes.

Snijd de ui in stukjes

Doe een eetlepel milde olijfolie in een pan, verwarm licht, en fruit de gember en de ui hierin. Voeg na 5 minuten, als de uien glazig zijn, de pompoen toe en roer om. Giet er zoveel bouillon bij totdat de pompoen onder staat en breng aan de kook. Laat het 20 á 30 minuten garen, totdat de pompoen zacht is.

Pureer de saus en breng op smaak met peper en zout.

Bak de vis kort aan beide kanten ongeveer 2 minuten in roomboter met olijfolie, Blus de vis af met wat witte wijn of visbouillon, zodat ze verder gaart en laat het in de oven -ongeveer 60 graden- langzaam verder garen. Bak de paddenstoelen.

Bereiding en afwerking

Verwarm pompoensaus opnieuw. Wok de zeekraal licht.

Leg in het midden pompoensaus op de borden, en leg hier de vis op met de paddenstoelen. Leg de zeekraal erbij en geef er groenten van het seizoen bij.

We dronken hierbij een Antonin Rodet Chablis 1er Cru Montmains

 

Bron: dit gerecht is naar aanleiding van de kookworkshop van Ilse d’r werk door Hanke Schoor, www.stercateringkookworkshops.nl