Hoofdgerecht
4 personen

Gebakken zeebaars met courgette en mosselsoep


 

Ingredienten

4 x 150 g zeebaarsfilet (met huid)

3 el olijfolie

75 g boter

1 ui, fijngesneden

1 teen knoflook, fijngesneden

1 steranijs

250 g mosselen

125 ml witte wijn

250 ml visbouillon

125 ml slagroom

2 courgettes, julienne gesneden (mandoline) of in dunne repen (kaasschaaf)

Snijd met een scherp mes de huid van de zeebaars een paar keer in om kromtrekken te voorkomen.

Verhit een bakpan en doe er wat van de olijfolie en boter in. Leg de filets met de huidkant naar beneden in de pan. Druk ze in het begin even vlak tegen de bodem van de pan zodat het hele vel knapperig gebakken wordt. Bak de filets gedurende ca 2 minuten op de huidkant en vervolgens 2 minuten op de andere kant. Haal ze uit de pan en houdt ze warm.

Doe olie en boter in een pan en voeg de ui, knoflook en steranijs toe. Bak zachtjes gedurende ca. 1 minuut.

Voeg de mosselen en witte wijn toe, doe de deksel op de pan  en Wacht tot alle mosselen zijn open gegaan (2 – 3 minuten). Haal de mosselen uit de pan.

Voeg de visbouillon toe aan het vocht in de pan en laat tot ca. twee derde inkoken.

Doe het vocht in een foodprocessor.

Haal de mosselen uit de schelp en doe twee derde ervan in de foodprocessor. Zet de processor aan tot je een homogene massa gekregen hebt. Doe het mengsel terug in de pan en voeg de room toe. Verhit zachtjes en laat een beetje inkoken  tot de bolle kant van een lepel bedekt wordt.

Voeg de rest van de mosselen toe en zo nodig zout en peper.

Bak de courgette in wat olie en boter. Breng op smaak met peper en zout.

Leg in een diep bord een hoopje courgette en leg daarop de gebakken zeebaars.

Schenk vervolgens de mosselsoep rond de rand.

Geef er goed brood bij om de heerlijke soep tot de laatste druppel op te dopen.

 

Recept: James Martin (BBC Saturday kitchen best Bites)

 

Commentaar van Joost

Zeer de moeite waard en niet moeilijk. Ik heb veel meer mosselen gebruikt (ca. 600 g) en dat was niet storend!