Hoofdgerecht
4 personen
Gebakken zeebaars met courgette en mosselsoep
Ingredienten
4 x 150 g zeebaarsfilet (met huid)
3 el olijfolie
75 g boter
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
1 steranijs
250 g mosselen
125 ml witte wijn
250 ml visbouillon
125 ml slagroom
2 courgettes, julienne gesneden (mandoline) of in
dunne repen (kaasschaaf)
Snijd met een scherp mes de huid van de zeebaars een paar
keer in om kromtrekken te voorkomen.
Verhit een bakpan en doe er wat van de olijfolie en boter
in. Leg de filets met de huidkant naar beneden in de pan. Druk ze in het begin
even vlak tegen de bodem van de pan zodat het hele vel knapperig gebakken wordt.
Bak de filets gedurende ca 2 minuten op de huidkant en vervolgens 2 minuten op
de andere kant. Haal ze uit de pan en houdt ze warm.
Doe olie en boter in een pan en voeg de ui, knoflook en
steranijs toe. Bak zachtjes gedurende ca. 1 minuut.
Voeg de mosselen en witte wijn
toe, doe de deksel op de pan
en Wacht tot alle mosselen zijn open gegaan (2
– 3 minuten). Haal de mosselen uit de pan.
Voeg de visbouillon toe aan het vocht in de pan en laat
tot ca. twee derde inkoken.
Doe het vocht in een foodprocessor.
Haal de mosselen uit de schelp
en doe twee derde ervan in de foodprocessor. Zet de processor aan tot je een
homogene massa gekregen hebt. Doe het mengsel terug in de pan en voeg de room
toe. Verhit zachtjes en laat een beetje inkoken
tot de bolle kant van een lepel bedekt wordt.
Voeg de rest van de mosselen toe en zo nodig zout en
peper.
Bak de courgette in wat olie en boter. Breng op smaak met
peper en zout.
Leg in een diep bord een hoopje courgette en leg daarop
de gebakken zeebaars.
Schenk vervolgens de mosselsoep rond de rand.
Geef er goed brood bij om de heerlijke soep tot de
laatste druppel op te dopen.
Recept: James Martin (BBC Saturday kitchen best Bites)
Commentaar van Joost
Zeer de moeite waard en niet moeilijk. Ik heb veel meer mosselen gebruikt (ca. 600 g) en dat was niet storend!