Hoofdgerecht
4 personen
2 handenvol waterkers, alleen de blaadjes
2 eidooiers
1 tl witte wijnazijn
1 tl dijon mosterd
1 tl zout
1 citroen, alleen het sap
200 ml neutrale olie
Zeezout en versgemalen peper
De zalm:
4 x 175 g zalmfilet
25 g boter
3 el olijfolie
20 groene asperges
1 bosje waterkers, alleen de blaadjes
1 citroen, in vier partjes
Breng een pannetje met water aan de kook, voeg de waterkers toe en kook één minuut.
Giet de waterkers af in een zeef en koel onmiddellijk in ijswater. Pers dan met de hand het overtollige water er uit.
Doe de eidooiers, de azijn, mosterd, zout en citroensap in een food processor. Laat de motor even draaien om dit goed te mengen en voeg vervolgens bij draaiende motor geleidelijk de olie toe. Begin met een zo dun mogelijk straaltje. Ga door tot alle olie is opgenomen en de mayonaise dik geworden is. Voeg dan de waterkers toe en meng deze goed met de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout. Als de mayonaise te dik geworden is kun je water toevoegen om hem te verdunnen.
Wrijf de zalmfilets in met zout en versgemalen peper. Verhit een koekenpan, voeg de boter toe en een beetje olijfolie en bak de zalm gedurende twee minuten per kant. Haal de pan van het vuur en laat de zalm 2 – 3 minuten rusten.
Bestrijk de asperges met de overgebleven olijfolie en rooster ze in een hete grillpan gedurende 1 a 2 minuten.
Leg de zalmfilets op voorverwarmde borden, samen met de gegrilde asperges. Garneer met de waterkers, een lepel mayonaise en een partje citroen.
Recept: James Martin, BBC Saturday Kitchen.
Commentaar van Joost:
Lekker! En niet moeilijk te maken, tenminste als je een foodprocessor hebt. Ik heb er gestoomde aardappelen bij geserveerd.