Hoofdgerecht
4 personen
 

Gebakken grietfilet met basilicumolie


Ingrediënten

0.5 bosje basilicum

olijfolie

15 roseval aardappels

4 grietfilets a 180 g per stuk

50 g boter

1 groene courgette

1 gele courgette

Extra nodig

mandoline

tourneermesje

 

Breng een pan met water aan de kook. Pluk en blancheer de blaadjes basilicum circa 10 seconden. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Pureer de blaadjes basilicum met 100 ml olijfolie in de blender. Snijd op een mandoline flinterdunne schijfjes van 4 roseval aardappel met schil en leg ze dakpansgewijs op de grietfilets.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. erhit de helft van de boter en een scheut olie in een pan en bak de griet op de aardappelkant goudbruin. Gaar de vis circa 5 minuten in de oven. Breng een pan met water en zout aan de kook. Tourneer de rest van de aardappels met een tourneermesje en kook ze in circa 10 minuten gaar.

Pluk en hak de peterselie fijn. Smelt boter in een pan en stoof de aardappels in de boter en roer de peterselie erdoor. Snijd de courgettes op de mandoline in flinterdunne linten. Verhit olie in een pan en bak de courgettelinten circa 3 minuten. Verdeel de groente, aardappels en vis over borden en lepel de basilicumolie erover. 

 

Recept: John Gerdsen (24kitchen)