Hoofdgerecht
4 personen

Gebakken en geroosterde rogvleugels met citroen en vijfkruidenpoeder


 

4 verse rogvleugels van 200-250 gram

Schil van 1 citroen

2 volle theelepels zeezout

1 theelepel vijfkruidenpoeder

Een paar handen vol bloem

2 losgeklopte eieren

6 handenvol broodkruim

 

Bereiden

Stamp de citroenschil, vijfkruidenpoeder en  zeezout in een vijzel fijn. Verdeel het over de beide zijden van de rogvleugels.

Zet drie grote borden naast elkaar. Bloem op de eerste, eieren op de tweede en de broodkruim op de derde.  Giet in een pan met een opstaande rand circa 1,5 tot 2 cm olijfolie en laat deze heet worden.

Nu komt het op snelheid aan: haal 1 voor 1 de rogvleugels door de bloem (schud het overtollige bloem eraf) , ei  (laat hem iets uitlekken) en broodkruim (druk hem aan beide zijden even stevig op het bord) en bak 2 minuten aan elke kant in de hete olie.

Leg ze in met olijfolie ingevette  ovenschaal of braadslee. Verwarm de oven voor op 220 graden. Zijn alle vier de rogvleugels in de olie gebakken (eventueel de olie 1 keer verversen) dan zet je de ovenschaal 15 minuten in de oven. Check voor het serveren of het vlees makkelijk van de graat valt.

Serveer er een lichte kruidensalade bij: met wat in heet water gewelde couscous, lenteui, koriander, waterkers en limoensap: Heerlijk met een mayonaise van een eetlepel of 4, aangemaakt met wat van dezelfde ingrediënten uit de salade: een beetje koriander, 1 handvol lente ui en wat limoensap

 

Bron: Jamie Oliver, Happy days met de naked chef pagina 160