Hoofdgerecht
4 personen

Garnalen saffraan byriani


Ingrediënten

500 g basmati rijst
2 buisjes saffraan
1 klein kaneelstok
2 tl zout
Saus
80 g ongezouten boter
5 teentjes knoflook, fijn gehakt
2 uien, fijn gehakt
2 tl zout
˝ citroen
2 grote rode pepers
˝ tl kurkuma
1 tl Indisch vijf-kruiden mengsel (panch phoran)
1 (grote) handvol grof gehakte peterselie
350 g grote rauwe garnalen, gepeld
5 el olijfolie

Bereidingswijze
Doe de rijst, saffraan, kaneel en zout in een grote steelpan en voeg 1,5 l koud water toe. Breng aan de kook en laat 8 minuten koken. Roer af en toe om te zorgen dat de rijst niet aan de bodem kleeft. Doe de rijst in een zeef en zet apart.
Zet de steelpan terug op het vuur en zet het vuur hoog. Voeg de boter toe. Als die heet geworden is kan de knoflook toegevoegd worden en 4 – 5 minuten worden gebruind. Voeg dan de ui en het zout toe en bak tot de ui zacht geworden is,. Dit kan tot 15 minuten duren.
Pers het sap uit de halve citroen en snijd vervolgens de schil in dunne strips en voed toe in de pan.
Voeg de in vieren gesneden pepers, de kurkuma, de peterselie en de garnalen toe. Roer goed zodat de garnalen bedekt zijn met boter. Ze hoeven niet gebakken te worden omdat ze gaar gestoomd worden in de biryani.
Neem een grote braadpan (waarin het gerecht ook op tafel gezet wordt) en giet de olie in de pan. Zwenk de pan om zodat de wanden van de pan ook met een laagje olie bedekt worden.
Schep de helft van de rijst in de pan en strijk hem glad. Doe er dan de saus met de garnalen op.
Schep de rest van de rijst op de garnalen , sluit de pan met een stevige deksel en verhit gedurende vijf minuten op een hoog vuur.. Zet dan het vuur laag en laat 20 minuten koken.
Serveer het gerecht in de pan op tafel. Je kunt ook een grote schaal op de pan leggen en het geheel omkeren.
 
Recept: Nadiya Hussain (BBC)
 
Commentaar Joost:

Dit is een klassiek recept uit India. Meestal wordt het gemaakt met vlees. Heel veel saffraan die je in de winkel koopt is geen echte saffraan. Volgens ‘De Keuringsdienst van Waarde’ is die van Stegeman (te koop bij AH) wel goed.