Hoofdgerecht
4 personen

Eendenborst met portsaus en hasselbackaardappelen


Ingrediënten

4 eendenborsten

Ingrediënten portsaus

2 el plantaardige olie

3-4 sjalotten, fijngehakt

1 stengel bleekselderij, fijngehakt

1 grote wortel, fijngehakt

55g bruine basterdsuiker

200 ml port

300 ml rode wijn

300 ml kippenbouillon

60 g ongezouten boter, in blokjes

 

Bereidingswijze

Verhit de oven voor op 200 °C.
Snijd met een scherp mes ruiten in het vel van de eendenborsten en strooi er peper en zout op.
Leg de eendenborsten met het vel naar beneden in een koude grote koekenpan zonder olie of boter. Bak de eend vervolgens op een laag vuur gedurende 5- 8 minuten of tot het meeste vet is gesmolten en het vel goudbruin is.
Zet het vuur hoger en bak de eend verder tot de velkant knapperig begint te worden. Bak de eend vervolgens gedurende een minuut aan de andere kant.
Giet het overtollige vet uit de pan en zet de pan vervolgens in de voorverwarmde oven en laat de eend nog 8 – 12 minuten bakken.

Voor de saus:

Verhit de olie in een grote pan op gemiddelde hitte. Voeg de sjalotjes, selderij en wortel toe en bak groente tot ze zacht en goudbruin is.
Voeg de suiker toe en verhit nog 2 – 3 minuten of tot de suiker gekarameliseerd is.
Voeg de port en de rode wijn toe en laat het geheel tot 2/3 inkoken. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en laat weer tot 2/3 inkoken, of totdat de saus aan de bolle kant van een lepel blijft ‘hangen’.
Giet de saus door een zeef in een kleine pan en klop er geleidelijk de klontjes boter door.

Opdienen:

Leg een bergje gebakken spinazie op een bord. Leg daarop de eendenborst en besprenkel deze met de portsaus. Geef de hasselback aardappelen er apart bij.

 

Bron: Matry McClusky & Christine Bremmer: Recipe for Succes