Hoofdgerecht
4 personen
Eendenborst met portsaus en hasselbackaardappelen
Ingrediënten
4 eendenborsten
Ingrediënten portsaus
2 el plantaardige olie
3-4 sjalotten, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
1 grote wortel, fijngehakt
55g bruine basterdsuiker
200 ml port
300 ml rode wijn
300 ml kippenbouillon
60 g ongezouten boter, in blokjes
Bereidingswijze
Verhit de oven voor
op 200 °C.
Snijd met een scherp mes ruiten in het vel van de eendenborsten en strooi er
peper en zout op.
Leg de eendenborsten met het vel naar beneden in een koude grote koekenpan
zonder olie of boter. Bak de eend vervolgens op een laag vuur gedurende 5- 8
minuten of tot het meeste vet is gesmolten en het vel goudbruin is.
Zet het vuur hoger en bak de eend verder tot de velkant knapperig begint te
worden. Bak de eend vervolgens gedurende een minuut aan de andere kant.
Giet het overtollige vet uit de pan en zet de pan vervolgens in de voorverwarmde
oven en laat de eend nog 8 – 12 minuten bakken.
Voor de saus:
Verhit de olie in
een grote pan op gemiddelde hitte. Voeg de sjalotjes, selderij en wortel toe en
bak groente tot ze zacht en goudbruin is.
Voeg de suiker toe en verhit nog 2 – 3 minuten of tot de suiker gekarameliseerd
is.
Voeg de port en de rode wijn toe en laat het geheel tot 2/3 inkoken. Voeg
vervolgens de kippenbouillon toe en laat weer tot 2/3 inkoken, of totdat de saus
aan de bolle kant van een lepel blijft ‘hangen’.
Giet de saus door een zeef in een kleine pan en klop er geleidelijk de klontjes
boter door.
Opdienen:
Leg een bergje gebakken spinazie op een bord. Leg daarop de eendenborst en besprenkel deze met de portsaus. Geef de hasselback aardappelen er apart bij.
Bron: Matry McClusky & Christine Bremmer: Recipe for Succes