Hoofdgerecht
4 personen

Eendenborst en eendenbout met Italiaanse rode wijnsaus


Ingredienten

4 eendenbouten
4 eendenborsten
15 gram boter
2 uien (fijngesneden)
2 wortels (geschrapt en fijngesneden)
2 stengels bleekselderij
120 gram rauwe ham
1 fles rode Italiaanse wijn
2 laurierbladen
4 eetlepels cognac

Prik de dijen van de bouten hier en daar in, braad (2X2 poten) op de velkant (zonder boter) aan in een gloeiend hete ovenbestendige pan. Neem het vlees uit de pan. schenk het meeste vet eruit. Verwarm de oven voor op 155 graden. Bak in het resterende vet de ui, wortel, bleekselderij en ham circa 8 minuten. voeg de eend weer toe, breng op smaak met zout en peper en schenk er dan  300 ml wijn bij. Kook dit deel van de wijn tot de helft in op hoog vuur. Voeg vervolgens de laurier en het restant van de fles wijn toe en breng opnieuw aan de kook. 
Leg de deksel op de pan en zet die 2 tot 2,5 uur in de oven. Als ze gaar zijn leg je zo op een schaal en houd je ze warm. Kerf dan het vel van de eendenborsten kruislings in en bak die op hoog vuur in circa 8 minuten gaar. Ondertussen breng je het achtergebleven kookvocht/groente in de pan aan de kook, klop er dan de boter door en vervolgens de cognac. Breng op smaak met zout en peper. Leg de 2 bereidingen van eend op het bord en schenk er wat van de saus over. Ik serveerde de eend met wat gnocchi.
Bron: Slow Cooking / Joanne Glynn)