Hoofdgerecht
4 personen

Confit de Canard


Ingrediënten:

4 eendenbouten van ca. 300 – 350 gram per stuk

25 g grof zeezout

10 g witte peperkorrels, gekneusd

1 el verse tijmblaadjes

1 laurierblad, verkruimeld

2 l ganzenvet

 

Meng het zout, de tijm en de laurier en wrijf de eendenbouten hier stevig mee in. Laat de bouten vervolgens minstens 24 uur afgedekt in de koelkast marineren.

Verwarm het ganzenvet tot 85 oC (het vet  mag dan af en toe even net bubbelen). Wrijf de bouten met een doek zo goed mogelijk schoon en leg ze in het ganzenvet. Ze moeten helemaal bedekt zijn.

Laat de bouten 2 – 2,5 uur garen in het vet. Het vet moet niet boven de 85 oC komen. Laat de bouten in het vet afkoelen. De bouten kunnen nu (in het vet!) tot 1 maand in de koelkast bewaard worden. Maar laat ze in ieder geval minstens 24 uur in de koelkast staan.

Verwarm de oven voor op 200 oC. Haal de bouten uit het vet en laat ze 25-30 minuten in het middel van de oven bakken. Het vel moet dan knapperig zijn.

 

Recept: Smulweb

 

Commentaar van Joost:

Een van de recepten die ik al heel lang een keer wilde maken. Het is niet moeilijk, maar je hebt wel minstens drie dagen nodig!

Iedereen die dit in Frankrijk wel eens heeft gegeten weet hoe goddelijk dit is.

Ik heb dit opgediend met peultjes, verse doperwtjes en in de oven geroosterde aardappelen. Uiteraard heb ik daarbij ganzenvet gebruikt.

Je kunt het overgebleven vet lang in de koelkast bewaren en het gebruiken, b.v.  om geroosterde aardappeltjes te maken.
Je vindt ganzenvet in blikken bij de poelier.