Hoofdgerecht
4 personen

Chili con Carne


Ingredienten

2 middelgrote wortels
2 tenen knoflook
2 middelgrote uien
2 stengels bleekselderij
1 volle tl chilipoeder
1 volle tl gemalen komijn
1 volle tl kaneel
zeezout
vers gemalen zwarte peper
800 g kidneybonen uit blik
2 * 400g tomaten uit blijk
500 g sukadelappen
1 kleine bos verse koriander
2 el balsamico azijn
250 g griekse yoghurt
1 limoen
 
Maak grof gehakt van de sukadelappen. Gebruik daarvoor een gehaktmolen of een foodprocessor (gebruik eventueel kant-en-klaar rundergehakt).
Hak de uien, wortelen, knoflook en selderij fijn. Gebruik als je die hebt een foodprocessor. Verwijder pitjes (en zaadlijsten) van de rode pepers en hak ze fijn.
Verhit een grote braadpan op middelhoog vuur en verhit er 2 scheutjes olijfolie in. Voeg alle gehakte groenten toe en vervolgens chilipoeder, komijn, kaneel en zout en peper. Bak gedurende ca. 7 minuten tot de groeten zacht en lichtgekleurd zijn. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Voeg ze dan toe aan het groenten mengsel. Voeg ook de tomaten toe. Voeg vervolgens het gehakt toe. Gebruik een houten lepel om eventuele klonten vlees fijn te naken. Spoel de tomatenblikken om met warm water en voeg de inhoud van één blik toe.
Pluk de blaadjes van de koriander en hak de steeltjes fijn. Voeg de gehakte steeltjes toe in de pan. Voeg de balsamico azijn toe en peper en zout naar smaak. Breng aan de kook en laat ca. een uur pruttelen met de deksel scheef op de pan. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.
Bestrooi de chili con carne met de korianderblaadjes en zet de pan midden op tafel zodat iedereen zelf kan opscheppen.
Serveer met brood of met basmatirijst. Zet de yoghurt en partjes limoen op tafel (en eventueel guacamole).

Recept: Jamie Oliver