Hoofdgerecht
4 personen

Carne con Chili


Ingrediënten
50 g gedroogde guajillo pepers, zaden verwijderd.
4 grote rijpe tomaten
4 tenen knoflook met schil
3 el plantaardige olie
1 kg magere riblappen, in dobbelstenen
1 grote ui, grof gesneden
1 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde oregano
4 piment korrels, gekneusd
1 laurierblad
1 tl zout
2 el chipotles en adobe
12 – 18 mais tortilla’s

Toppings:
Handvol koriander, grof gesneden
200 ml zure room
Lancashire kaas, verkruimeld
1 avocado, in dobbelstenen gesneden
1 grote ui, fijngehakt
4 radijsjes, in dunne plakjes

Bereidingswijze
Zet een bakpan met dikke boden op middelmatig vuur en rooster daarin de guajillo pepers gedurende ca. 20 seconden tot ze geurig zijn, maar niet verbrand. Doe ze daarna in een kom en giet er 450 ml kokend water over. Laat ze hierin 15 – 20 minuten weken.
Rooster in dezelfde pan zonder olie of boter de tomaten en de knoflook tot ze zacht en geblakerd zijn. Snijd de tomaten daarna in vieren en verwijder de schil van de knoflook.
Verhit een eetlepel olie of vet in een grote braadpan en bruin daarin een derde van de riblappen. Leg ze op een bord en bruineer vervolgens de rest van het vlees in twee porties. Voeg zo nodig wat olie of vet toe. Leg ook de rest van het vlees op het bord.
Doe de rest van olie of vet in de pan en bak de ui gedurende 3 – 4 minuten. Voeg komijn, oregano, piment en laurierblad toe. Verhit het geheel nog twee minuten.
Als je het geheel in de oven wilt klaarmaken moet je die voorverwarmen op 180 oC.
Doe de geweekte pepers en ca. 150 ml van het weekvocht in een foodprocessor. Voeg de knoflook, de tomaten, het zout en de chipotles en adobe toe. Blend het geheel tot een zo glad mogelijke saus.
Doe de saus in de braadpan en voeg het vlees toe. Roer er de rest van het weekvocht van de pepers door. Breng aan de kook en laat vervolgens in de oven op een laag vuur sudderen gedurende 1½ - 2 uur tot het vlees goed gaar is. Controleer af en toe of er misschien nog vloeistof moet worden toegevoegd.
Verwarm de tortilla’s en serveer ze naast de chili samen met de toppings. Serveer er desgewenst rijst of bonen bij.
 
Recept: Rick Stein (BBC)
 
Commentaar Joost:
De cursief gedrukte zaken kun je op internet kopen of bij de groenteboer op de Twijnstraat in Utrecht. In plaats van Lancashire kaas gebruikte ik gerijpte cheddar kaas. Ik serveerde er refried black beans bij