Hoofdgerecht
4 personen

Buikspek met groene asperges


Ingrediënten
1 1/2 kilo buikspek aan één stuk

1 eetlepel grof zeezout
3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
2 theelepels vijfkruidenpoeder
1 eetlepel sesamolie
Voor de asperges:
500 gram groene asperges
5 teentjes knoflook
1 rode peper
stukje gemberwortel (2 cm)
3 voorjaarsuitjes
1 eetlepel Thaise vissaus
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels rijstwijn
1/2 eetlepel bruine suiker
3 eetlepels olie.
 
Meng in een kom zeezout, sojasaus, rijstwijn, vijfkruidenpoeder en sesamolie en roer goed om.
Snijd de vetlaag van het buikspek kruislings in met een scherp mes, net tot aan het vlees.
Leg het vlees op een rooster in de gootsteen en overgiet de vetlaag met een liter kokend water. Dit zorgt ervoor dat het vet straks nog knapperiger wordt.
Dep het vlees goed droog met keukenpapier.
Smeer het buikspek aan beide kanten in met de marinade en laat het een uur of twee uur staan.
Verhit de oven tot 180 graden. Zet een braadslee met een laagje heet water onderin de oven om uitdroging van het vlees tegen te gaan.
Bak het vlees op een rooster, met de vetlaag naar boven, in het midden van de oven in twee uur gaar.
 
Breng een pan met water aan de kook en kook de asperges in een minuut of zes bijna gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een schone theedoek uitlekken.
Pel de knoflook en hak ze fijn. Snijd de rode peper in dunne ringetjes.
Schil en rasp de gember. Maak de voorjaarsuitjes schoon en snijd ze in stukken van twee centimeter.
Verhit de olie in een wok. Fruit de gehakte knoflook één minuut.
Voeg de rode peper, gember, vissaus, oestersaus, rijstwijn en bruine suiker toe en breng aan de kook.
Voeg de asperges en de voorjaarsuitjes toe. Doe er een halve deciliter water bij en breng aan de kook.
 
Haal het vlees uit de oven en laat het vijf minuten rusten. Snij het in repen. Leg ze op een voorverwarmde schaal.
Serveer met de groene asperges en een schaal gekookte witte Rijst