Hoofdgerecht
8-10 personen
Braziliaanse stoof zonder gemopper
Ingrediënten (voor 10 personen!)
Voor de feijoada:
100 g chorizo
olijfolie
200 g speklap
400 g schouderkarbonade zonder bot
250 g verse worst
600 g ui
10 teentjes knoflook
sap van 1 sinaasappel
20 ml cachaça of andere rum
1 tomaat in stukjes
4 blaadjes laurier
2 el gemalen koriander
2 tl gemalen komijn
750 ml bouillon
2 blikken zwarte bonen, vocht bewaren
Voor de farofa:
4 el boter
1 kleine ui
1 teen knoflook
olijfolie
1/2 groene paprika
200 g cassave/maniokmeel (toko)
Nederlanders mopperen. Terecht of
onterecht, maar ze mopperen. Vorige week mopperden veel twitteraars over
het Voedingscentrum. Dat zei dat superfoods niet bestonden. Dat vonden
superfoodeters maar niks en dat kwetterden ze mopperend over het web.
Daarnaast mopperde men over het weer. De lente kwam niet snel genoeg.
Voetballen was niet meer wat het is geweest en carnaval was ook al
voorbij. Nee, dan de Brazilianen! Hun
Voedingscentrum kwam vorige maand met nieuwe voedingsadviezen tegen
ondervoeding, maar ook tegen overgewicht. Er zijn drie gouden regels:
kook zelf en vers, wees matig met vetten, olie, suiker en zout en
vermijd voedsel dat is bewerkt. Aangevuld met zeven andere regels,
waaronder: eet in gezelschap, op geschikte plekken, deel je kookervaring
en wees kritisch op reclame. Dat klinkt allemaal reuze logisch, haalbaar
en niet betuttelend.
Zouden die Brazilianen hier net zo op mopperen als de Nederlanders? Vast niet. Ze koken lekker met z'n allen op overheidsadvies verse maaltijden in hun tropische land.
Neem feijoada (spreek uit: fei-zjwa-da): een stoofschotel met bonen en veel varkensvlees. Officieel maak je dat in hoeveelheden om heel carnavallend Rio mee te voeden, maar een beetje aangepast kan het ook best op een Nederlandse doordeweekse dag.
Bereiding
Snijd de chorizo in plakjes en bak die krokant in de olijfolie. Schep dat in een andere, grote braadpan. Snijd het andere vlees in ongeveer even grote stukken. Bak het vlees in porties bruin en doe het over in de grote braadpan. Hak ui en knoflook grof en bak die bruin in het bakvet. Doe ook dit in de grote braadpan, evenals het sinaasappelsap, de rum, de tomaat, de kruiden en specerijen, de bouillon en de bonen mét vocht uit het blikje. Breng aan de kook, zet de pit laag en laat de stoofschotel zeker drie kwartier pruttelen. Roer af en toe. Proef op zout en peper.
De farofa is nogal zoutig en lekker knapperig. Past uitstekend bij dit grecht. Bak voor de farofa de ui en knoflook in de boter tot ze glazig worden. Voeg de in blokjes gehakte paprika toe, bak nog een paar minuten. Voeg de olijfolie toe en dan beetje bij beetje het cassavemeel en bak het al roerend tot mooie, goudbruine korreltjes.
Proef of het niet te flauw is en eet de feijoada met de farofa. Rijst en geroerbakte witte kool met kerry zijn er erg lekker bij. En als het niet opgaat, laat het zich goed invriezen.
Bron: de Volkskeuken