Hoofdgerecht
4 personen
Bourbon Glazed Sous Vide Pork Tenderloin
Ingrediënten
Voor de varkenshaas
1-2 pond varkenshaas
1 tl gedroogde salie
1 tl gemalen piment (allspice)
1/2 tl gemberpoeder
peper
Voor de ‘glazuur’
1 kop whiskey
1/2 kop donkerbruine basterdsuiker
1/2 kop tomatenketchup
2 tl Worcester sauce
1 tl vloeibare rook
1/4 kop appelsap
1 el citroensap
1 tl gehakte knoflook
1/2 tl cayenne peper
1/4 tl mosterd
Zout en peper
Marineren
Meng de kruiden in een kom. Bestrooi de varkenshaasjes
met peper, bestrooi met de kruiden en vacumeer ze met een seal apparaat.
Je kunt de gevacumeerde varkenshaas nu eventueel ca.
twee dagen bewaren in de koelkast of tot 6 maanden in de vriezer.
Koken sous vide
Verhit een waterbad tot 57,5 °C. Leg de gevacumeerde
varkenshaasjes in het waterbad en laat ze 3 tot 6 uur ‘koken’.
Leg de zakken met de varkenshaas vervolgens in
ijswater tot ze zijn afgekoeld.
Je kunt dit nu eventueel ca. twee dagen bewaren in de
koelkast of tot 6 maanden in de vriezer.
Verhit de grill op de hoogste stand of gebruik een
grillpan of de barbeque.
Meng alle ingredienten voor het glazuur in een
pannetje en laat dit, terwijl je af en toe roert, ongeveer een half uur zachtjes
pruttelen tot het een beetje ingedikt is.
Neem de varkenshaasjes uit de vacumeerzakken, laat ze
op kamertemperatuur komen en dep ze droog. Grill ze tot er grillstrepen op komen
(in de grillpan tenminste of op de barbecue). Bestrijk intussen de andere kant
met het glazuurmengsel. Draai de varkenshaasjes en glazuur ze aan de andere
kant. Ga hier mee door tot ze degewenste gaarheid hebben bereikt. Gebruik
eventueel een vleesthermometer. Eindig met een laagje glazuur en snijdt de
varkenshaasjes in plakken.
Serveer ze met groenten en (desgewenst) gebakken of
geroosterde aardappeltjes.
Recept:
http://www.cookingsousvide.com
Commentaar van Joost
Dit was een avontuur om uit te proberen.
Je kunt
dit alleen doen als je een vacumeer apparaat hebt. Ik kon een waterbad met
thermostaat lenen van Rudi (natuurkundepracticum!), anders moet je voortdurend
de temperatuur van je waterbad in de gaten houden en je vuur bijregelen.
Het resultaat was lekker, maar niet zo dat we
helemaal overdonderd waren.
De ‘glazuur’ was niet helemaal volgens recept
omdat ik geen vloeibare rook had. Dat bestaat echt! Zoek maar op het internet.
Intussen heb ik een klein flesje (Harro bedankt!).
Ik vond het resultaat van het glazuren niet
erg geslaagd. Als ik ik het nog een keer maak zal ik niet deze glazuur
gebruiken. Je vind op dezelfde website hele andere ‘glazuren’.
Sous vide koken gebeurt intussen in alle
betere restaurants. Je kunt (voor enkele honderden euro’s) waterbaden met
thermostaat kopen bij kookwinkels.
Hightech koken!