Hoofdgerecht
4personenn
Boeuf Bourguignon
Ingrediënten
750 g rib-runderlappen
2 uien
250 g winterpeen
3 tenen knoflook
750 ml volle rode wijn (of 400 ml bouillon en
400 ml wijn)
180 g ontbijtspek
70 g tomatenpuree (blikje)
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
30 g peterselie
250 g champignons (bakje)
320 g zilveruitjes (potje)
Snijd de riblappen in stukken van 2 x 2 cm. Snijd de
uien in ringen, winterpeen en knoflook in plakjes. Meng de stukken rundvlees,
uien, wortel en knoflook in een kom en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2
uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de
koelkast. Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
Bak het in reepjes gesneden ontbijtspek in een braadpan
zonder olie of boter op laag vuur in 10 min. uit. Schep uit de pan. Doe het
rundvlees in de pan en bak goudbruin. Schep uit de pan. Haal de groenten uit de
marinade, doe in dezelfde pan en bak zachtjes 5 min. Bak de tomatenpuree 1 min.
mee. Voeg rundvlees, spek en marinade toe en breng zachtjes aan de kook.
Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de
peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet toe aan het
vlees. Laat 2 uur en 30 min. zonder deksel op de pan zachtjes stoven.
Veeg de champignons schoon en doe ze in de pan. Laat de
zilveruitjes uitlekken en voeg toe. Laat het vlees en de groenten nog 30 min.
sudderen.
Proef of het vlees mals is en breng eventueel op smaak
met peper en zout. Snijd de blaadjes van de rest van de peterselie fijn en
strooi over de boeuf bourguignon.
Veeg de champignons schoon en doe ze in de pan. Laat de zilveruitjes
uitlekken en voeg toe. Laat het vlees en de groenten nog 30 min. sudderen.
Proef of het vlees mals is en breng eventueel op smaak
met peper en zout. Snijd de blaadjes van de rest van de peterselie fijn en
strooi over de boeuf bourguignon.
Bron: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R665318/boeuf-bourguignon