Hoofdgerecht
4 personen

Bizonsteak met knolselderijpuree en bospaddenstoelen


De Jeneverbessen waren niet te krijgen, behalve gedroogd. Daarom heb ik gekozen voor cranberrycompote.

Uitspraak Ruud: "Elk uur dat je stopt in de saus proef je drie keer terug". De saus voor dit gerecht kost niet veel werk, wel veel tijd met inkoken.

 

Ingrediėnten:

4 bizonsteaks

60 g boter

100 g spekblokjes

½ l melk

500 g gemengde paddenstoelen

nootmuskaat

8 dl wildfond

knolselderij

½ pot Cranberrycompote

sjalot

4 teentjes knoflook

laurierblad

2 dl rode wijn

goede olijfolie

Peper en zout (pezo)

 

Schil de knol en snijd in kleine stukjes. Kook in ½ l melk plus ½ l water volledig gaar. Giet de knol af en roer boter, nootmuskaat en pezo erdoor.

Snipper de sjalot en stoof glazig in een beetje olijfolie, blus met de rode wijn en laat tot de helft inkoken. Voeg de wildfond, laurier en de cranberrycompote toe en kook in tot sausdikte. Hij mag echt een beetje dik zijn want later komt er nog vocht bij. Verwijder het laurierblad (of zeef de saus als je wel jeneverbessen gebruikt hebt).

Plet de teentjes knoflook met de zijkant van een koksmes, laat ze even opwarmen in een hete pan met olijfolie tot ze lekker ruiken, snijd ze in zes stukjes en doe ze in de saus (je kan ze ook als plakje op het vlees serveren). Doe in dezelfde pan de paddenstoelen, laat het eventuele vocht verdampen en voeg dan de spek erbij. Bak dit even aan en roer het paddenstoelen/spek mengsel door de saus. Zet dit nog even op het vuur om iets in te dikken.

Bak het vlees met een beetje olie in dezelfde pan roze, haal ze uit de pan en laat minstens 5 minuten rusten in alu-folie.

Verdeel de knolselderijmousseline op de borden, lepel de paddenstoelensaus eromheen en leg de plakjes vlees erop.

Wij dronken hier een Haut-Medoc, Colbert-Cannet Du Chateau Saint-Ahon 2007 bij.

 

Bron: website http://www.solo.be