Hoofdgerecht
4 personen
Beef Wellington
Ingrediënten
Duxelles
1 kg
kastanjechampignons
1 grote sjalot
1 teentje knoflook
4 el paneermeel
Vlees
1 k stevige ossenhaas
(gevliesd middenstuk)
zeezout
peper
zonnebloemolie
Snel bladerdeeg
250 g koude boter
250 g bloem
125 ml ijskoud water
4 g zout
Opbouw
300 g serranoham
(iets dikker gesneden dan broodbeleg)
1 ei
Duxelles
Snijd de champignons grof. Pel en
snijd de sjalot en knoflook grof. Maal de champignons, sjalot en
knoflook in de keukenmachine tot een bruine pasta. Verwarm een
antiaanbak pan op middelhoog vuur. Bak de champignonpasta circa
30 minuten in de droge brede pan tot al het vocht is verdampt.
Zorg er wel voor dat je regelmatig roert om aanbakken te
voorkomen en ervoor te zorgen dat het vocht sneller verdampt. De
duxelles is klaar als hij korrelig is en niet meer plakt. Breng
de duxelles op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en
laat afkoelen in de koelkast. Meng het paneermeel erdoor, dit
absorbeert het laatste vocht.
Vlees
Zorg dat de ossenhaas goed koud is.
Verhit een scheut olie in een koekenpan. Bestrooi de ossenhaas
met grof zeezout en de peper. Bak het vlees in circa 4 minuten
rondom goudbruin. Haal het vlees uit de pan, leg op een bord en
zet direct terug in de koelkast. Laat volledig afkoelen.
Deeg
Snijd de boter in blokjes. Maak een
kuiltje in de bloem, verdeel de boterblokjes in het kuiltje en
kneed met water en zout grof door elkaar. Zorg ervoor dat de
boterblokjes nog intact blijven. Rol het deeg uit tot een
rechthoek van 40 x 15 centimeter. Vouw het deeg in drieën in
elkaar. Draai het deegpakketje een kwartslag en rol weer uit tot
een rechthoek, vouw wederom in drieën op. Dit is 1 toer. Laat
het deeg afgedekt met plasticfolie circa 20 minuten rusten en
herhaal de toer nog twee keer.
Opbouw
Leg de plakjes serranoham
dakpansgewijs op een ruim stuk plasticfolie. Smeer de ham in met
duxelles en leg vooraan het koude stuk gebakken ossenhaas. Rol
de ossenhaas strak op in het plasticfolie en knoop de uiteindes
dicht. Leg circa 5 minuten in de koelkast. Bestuif het aanrecht
met bloem en rol het deeg uit tot een vierkante plak. Haal het
vlees uit het plastic en leg het vlees aan het begin van het
deeg. Rol het deeg over het vlees. Zorg dat er geen lucht onder
zit. Vouw de uiteindes naar elkaar toe zodat het luchtdicht is
afgesloten. Snijd het overtollige deeg weg. (Gebruik dit deeg om
de Beef Wellington te versieren). Rol de rauwe Beef Wellington
strak in plasticfolie en laat maximaal 12 uur in de koelkast
koud worden.
Beef Wellington bakken
Verwarm de oven voor op 220 ºC.
Haal de Beef Wellington uit het
plasticfolie. Splits het ei, smeer het deeg in met het eigeel en
bestrooi met een beetje grof zeezout. Bak de Beef Wellington in
circa 45 minuten medium rare. Haal de Beef Wellington uit de
oven en snijd direct aan.
Serveer. Verdeel de Beef Wellington
over borden.
Recept: Rudolf van Veen
(24kitchen)
Commentaar van Joost:
Ik heb Rudi
om toestemming gevraagd dit te mogen maken omdat hij dit al een
keer eerder gemaakt had. Gelukkig mocht het, want het is erg
leuk om te doen. Erg lekker en feestelijk!
Ik serveerde er een klein
groentengarnituur bij bestaande uit roodlof, meiraapjes, sugar
snaps, paarse wortel en verse morilles. Die laatste zie je
zelden, dus toen ik ze tegenkwam kon ik ze niet laten liggen.
We dronken er een heerlijke
Lalande Pomerol bij die ik als verjaardagscadeau gekregen had
van collega Ben Jansen. Bedankt Ben!
De link hieronder leidt je
naar een filmpje:
http://www.24kitchen.nl/recepten/beef-wellington