Hoofdgerecht
4 personen

Beef, Oyster and Ale Pie


Ingrediënten
1 kg riblappen, in grote dobbelstenen gesneden
Zout en versgemalen zwarte peper
50 ml plantaardige olie
175 g gerookt ontbijtspek, in grove blokjes gesneden
125 g ui, gehakt
125 g wortel, gesneden in ‘batons’ (kleine dunne frietjes)
1 – 2 tenen knoflook, gehakt
125 g kleine champignoms
25 g bloem
500 ml ‘dark ale’
1 el kippenboullonpeder
2 liter kokend water
1 groot bouquet garni (laurierblad, peterselie en tijm, samengebonden met keukentouw)
1 el grove mosterd
350 g vastkokende aardappelen, in grote stukken
1 el dragon, alleen de blaadjes, gehakt
12 grote oesters
250 g bladerdeeg
1 ei, geklopt
 
Droog het rundvlees zorgvuldig en bestrooi met zout en versgemalen zwarte peper.  Verhit een grote braadpan, voeg de olie toe en bak het vlees rondom bruin in ca. 2 – 3 minuten. Doe dit liefst in twee porties na elkaar.
Voeg het ontbijtspek toe en bak dit gedurende 1 – 2 minuten mee. Voeg dan de ui, de wortel, de knoflook en de paddenstoelen toe en bak gedurende 2 – 3 minuten. Voeg vervolgens de bloem toe. Roer goed om klontjes te vermijden en verhit gedurende ca. 1 minuut.
 
Voeg het bier toe en breng aan de kook. Laat dit 8 – 10 minuten doorkoken of tot het vocht tot de helft is ingekookt. Los het bouillonpoeder op in het water en giet dit in de pan. Voeg het bouquet garni, de mosterd en de aardappelen toe. Breng alles aan de kook en breng op smaak met zout en versgemalen peper (zout is waarschijnlijk niet nodig omdat het ontbijtspek ook al zout is). Zet het vuur later en laat gedurende 2 uur pruttelen of tot het vlees gaar is. Voeg de gesneden dragon toe. Proef en voeg zo nodig nog zout en peper toe.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Verwijder het bouquet garni.
 
Dit alles kan desgewenst een dag van tevoren.
 
Verhit de oven tot 200 graden Celsius.
Schep het stoofvlees in een lage ovenvaste schaal en doe er de oesters bij. Schep ze voorzichtig door het vleesmengsel.
Rol het bladerdeeg uit tot een dikte van ca. 3 mm en leg het over de ovenschaal. Laat het een beetje over de schaal hangen. Gebruik je vingers om het deeg goed op de rand te drukken (‘crimping’ in het Engels). Je kunt zo proberen een decoratieve rand te maken.
Prik het deeg in met een vork en bestrijk het met geklopt ei.
 
Bak in de goed voorverwarmde oven gedurende 20 minuten of tot het deeg goudbruin en knapperig is.
 
Recept: Michael Caines (Saturday kitchen best bites, BBC)


Commentaar van Joost:
Maak dit en je zult nooit meer zeggen dat de engelse keuken niet deugt!
Ik heb de hoeveelheid water gehalveerd. Ik hield tijdens het stoven de deksel op de pan, maar niet helemaal afgesloten.
‘Dark ale’ is waarschijnlijk moeilijk te krijgen. Gebruik eventueel Guinness of stout, maar in ieder geval geen pils. Je kunt de oesters natuurlijk weglaten, maar dan mis je wel iets!
We dronken er Barolo bij.