Hoofdgerecht
4 personen
Bedelaarskip in klei
Ingrediënten
Kip
2 kruidnagels
4 steranijs
2 el sojasaus
4 el Shoaxing rijstwijn
1 biologische kip
Vulling
2 lente-uien
3 cm gember
50 g kipfilet
100 g schouderkarbonade zonder bot
50 g shiitake
50 g gamba's
1 scheut zonnebloemolie
50 g spekblokjes
Afdeklaag
2 lotusbladeren
1 scheutje sesamolie
3 kg klei
Garnituur
12 plakken gesneden gerookt spek
100 g blauwe kaas
50 g verse walnoten
0.5 bosje bieslook
Marinade
Maal de kruidnagels met de steranijs in de koffiemolen
tot poeder (of gebruik een vijzel) en meng met de sojasaus en de shoaxing
rijstwijn. Wrijf de kip er mee in en laat circa 1 uur marineren.
Vulling
Snijd de lente-uien in ringen. Schil en hak de gember
fijn. Snijd de kip, de schouderkarbonade en shiitake in stukjes van circa 2
centimeter. Snijd de gamba’s in kleine stukjes. Verhit een scheutje olie in een
wok en bak alle ingrediënten van de vulling circa 4 minuten. Vul de gemarineerde
kip met de vulling.
Afdeklaag
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Week de lotusbladeren circa 10 minuten in lauw water.
Besprenkel de kip met de sesamolie. Verpak de kip in
lotusbladeren. Bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem en rol de klei
uit tot circa 1 centimeter dik. Verpak de ingepakte kip met de klei. Maak met
natte handen de klei glad en egaal. Zet er een Chinees geluksteken op met
bijvoorbeeld een vork. Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak
de kip in de oven in circa 1 uur gaar.
Serveer
Breek de klei aan tafel open door er met een hamer op te
slaan. De traditie wil dat de gastheer de bedelaarskip openbreekt. Zodat hij het
geluk in stukken breekt en zo verdeelt aan de rest van de gasten.
Verwijder de lotusbladeren en verdeel de kip.
Serveer met rijst of noedels
Recept: Danny Jansen (24 kitchen))
Commentaar van Joost:
Leuk om te maken! En nog leuker om op te dienen! Zie http://youtu.be/PXxZuZT0u8E
Je hebt hiervoor boetseerklei nodig. Die kun je in
blokken van 10 kg kopen, bijvoorbeeld bij winkels met kunstenaarsbenodigdheden.
In Utrecht bij Swaak op de Oudegracht. Als je dit wilt maken kun je het beste
het filmpje bekijken op de website van 24 kitchen:
http://www.24kitchen.nl/recepten/bedelaarskip
Je vindt hier ook hoe het geluksteken op de kip er uit moet zien.