Hoofdgerecht
4 personen

Barbecue à la Jamie Oliver


 

Met spies van Lam, rode ui en paprika, Mozarella/ciabatta spies, en Ribeye met Salsa Verde en Tijmmarinade

 

Lam

500 gram lamsbout in stukjes van 2,5 cm zonder vet, 2 rode uien, 2 rode paprika’s. Marinade, 1 eetlepel gerookte paprikapoeder, 4 kruidnagels (geplet), 1 theelepel komijnzaad, 4 theelepels korinaderzaad, zeezout en peper, olie. Roer alle ingrediënten door elkaar voor de marinade en leg het vlees er minimaal een uur in. Rijg om en om aan spies (evt aan stokje/steeltje van Rozemarijn) met rode ui en paprika in stukken gesneden van circa 2 cm.

 

Gegrilde, gemarineerde mozarella met brood en bacon

1 ciabatta (zonder korst in stukken van 2,5 cm) 8 lange plakken bacon, rasp van 2 citroenen, plus sap van halve citroen, 4 bollen mozarella (in vieren) 3 handen gemengde kruiden (in mijn geval: salie, rozemarijn, tijm, munt, peterselie en bieslook ;  super onze Turkse groenteboer aan de Traay) goede olijfolie. Leg het brood, de bacon en de mozarella in een schaal. Voeg alle ingrediënten toe, meng met de handen en laat een kwartiertje intrekken. Rijg de mozarella om en om met brood aan een spies met de bacon erdoor gevlochten. En durf het gewoon op de BBQ te doen. Vaak draaien! Als de morzarella begint te lopen en het brood verkleurd is het klaar.

 

Ribeye

4 ribeyes van 200 tot 250 gram. Maak een marinade van olie, handje tijm, citroenrasp van 1 citroen + sap halve citroen, 2 tene knoflook en een paar ansjovisfilets en bestrijk er de ribeye aan beide kanten mee.  

 

Salsa verde

6 ansjovisfilets, 2 tenen knoflook, drie handen gemengde kruiden (zie boven) 1 eetlepel dyonmosterd, 3 eetlepels rode wijnazijn, peper en zout en 8 eetlepels olijfolie alles door elkaar en pureren tot een groene kruidenolie/saus. Heerlijk bij de Ribeye of met een stukje brood.

 

Wijn: bij dit alles werd een mooie wijn geschonken: de Campo Viejo; Rioja reserva 2004

 

Bron: Jamie Oliver: de basis van het koken