Hoofdgerecht
4 personen

Balsamico geglazuurde eendenborst met porcini-linzen


Ingrediënten
Voor de linzen
1 el olijfolie
225 g pancetta
1 ui, fijn gehakt
1 stengel bleekselderij, fijn gehakt
1 prei, fijn gehakt
4 tenen knoflook, fijn gehakt
1 grote wortel, fijn gehakt
30 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood), gedurende ½ uur geweekt in 290 ml zeer heet water
225 g Puy linzen, gewassen
375 ml rode wijn
570 ml kippen- of groentebouillon
55 g ongezouten boter
4 el gehakte verse bladpeterselie
225 verse spinazie


Voor de eend
2 grote eendenborsten
150 balsamico azijn
2 tl honing

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Voeg de pancetta toe en bak op een niet te heet vuur tot de pancetta knapperig is en het vet is gesmolten.
Voeg de ui, selderij, prei, knoflook an wortel toe en bak zachtjes gedurende 8 – 10 minuten. Knijp de geweekte porcini uit en zeef de weekvloeistof door een doek. Hak de prcini grof en voeg ze toe aan de groenten.
Roer de linzen er door en vervolgens de wijn, de weekvloeistof en de bouillon. Breng aan de kkok en draai het vuur vervolgens lager.
Laat gedurende 35 – 45 minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn en de meeste vloeistof is verdampt.
Snijd intussen de huid van de eendenborsten ruitvormig in. Snijdt alleen door de huid en het vet en niet in het vlees!
Wrijf de huidzijde van de eend in met zeezout.
Verhit een grote koekenpan op matig vuur en leg de eendenborsten er in met de hui naar beneden. Bak zachtjes gedurende 12 – 15 minuten. Giet het gesmolten vet af (heerlijk om aardappelen in te bakken!).
Kwast de vleeszijde van de eend in met een beetje eendenvet en bak de eend met de vleeskant naar beneden nog gedurende3 – 4 minuten. Haal het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminium folie.
Giet de balsamico azijn in de koekenpan en voeg de honing toe. Laat het geheel rustig inkoken tot de helft.
Smeer het vlees hiermee in en laat nog ca. 5 minuten rusten onder aluminium folie.
Voeg de boter, peterselie en spinazie toe aan de gekookte linzen en kook het geheel nog gedurende 1 – 2 minuten of tot de spinazie geslonken is. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Snijd de eendenborsten diagonaal in dunne plakken en serveer ze boven op de linzen.


Recept: Antony Worral Thompson (www.bbc.co.uk/food)

Commentaar van Joost:
Lekker!. Deze linzen zou je ook heel goed als vegetarisch lunchgerecht kunnen serveren.