Hoofdgerecht
4 personen
Balsamico geglazuurde eendenborst met porcini-linzen
Ingrediënten
Voor de linzen
1 el olijfolie
225 g pancetta
1 ui, fijn gehakt
1 stengel bleekselderij, fijn gehakt
1 prei, fijn gehakt
4 tenen knoflook, fijn gehakt
1 grote wortel, fijn gehakt
30 g gedroogde porcini
(eekhoorntjesbrood), gedurende ½ uur geweekt in 290 ml zeer heet water
225 g Puy linzen, gewassen
375 ml rode wijn
570 ml kippen- of groentebouillon
55 g ongezouten boter
4 el gehakte verse bladpeterselie
225 verse spinazie
Voor de eend
2 grote eendenborsten
150 balsamico azijn
2 tl honing
Verhit de olie in een pan met
dikke bodem. Voeg de pancetta toe en bak op een niet te heet vuur tot de
pancetta knapperig is en het vet is gesmolten.
Voeg de ui, selderij, prei, knoflook an wortel toe en
bak zachtjes gedurende 8 – 10 minuten. Knijp de geweekte porcini uit en zeef de
weekvloeistof door een doek. Hak de prcini grof en voeg ze toe aan de groenten.
Roer de linzen er door en vervolgens de wijn, de
weekvloeistof en de bouillon. Breng aan de kkok en draai het vuur vervolgens
lager.
Laat gedurende
35 – 45 minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn en de meeste vloeistof is
verdampt.
Snijd intussen
de huid van de eendenborsten ruitvormig in. Snijdt alleen door de huid en het
vet en niet in het vlees!
Wrijf de huidzijde van de eend in met zeezout.
Verhit een grote koekenpan op matig vuur en leg de
eendenborsten er in met de hui naar beneden. Bak zachtjes gedurende 12 – 15
minuten. Giet het gesmolten vet af (heerlijk om aardappelen in te bakken!).
Kwast de vleeszijde van de eend in met een beetje
eendenvet en bak de eend met de vleeskant naar beneden nog gedurende3 – 4
minuten. Haal het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminium folie.
Giet de balsamico azijn in de koekenpan en voeg de
honing toe. Laat het geheel rustig inkoken tot de helft.
Smeer het vlees hiermee in en laat nog ca. 5 minuten
rusten onder aluminium folie.
Voeg de boter, peterselie en spinazie toe aan de
gekookte linzen en kook het geheel nog gedurende 1 – 2 minuten of tot de
spinazie geslonken is. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Snijd de eendenborsten diagonaal in dunne plakken en
serveer ze boven op de linzen.
Recept: Antony Worral Thompson (www.bbc.co.uk/food)
Commentaar van
Joost:
Lekker!. Deze linzen zou je ook heel goed als
vegetarisch lunchgerecht kunnen serveren.