Hoofdgerecht
4 personen

Babytop met groene groente


Ingrediėnten:

600 g babytop
1 courgette
groene asperges
200 g minitrostomaatjes
6 takjes tijm (vers)
2 teentjes knoflook
2 eetl. boter
2.5 eetl. olijfolie
peper en zout
300 gram rosti
ei
spekkies en prei.


De Belgische website Colruyt heeft een recept voor rumpsteak maar ik wilde babytop wat beschreven staat op Macsbbqpit. Babytop wordt ook wel in de volksmond kogelbiefstuk genoemd, en is een variant van een biefstuk
Dit vlees wordt gesneden van de kogel van de bovenbil van een koe, of van de kogel van het spierstuk.  Dit deel vlees wordt kogel genoemd, aangezien het bij het kogelgewricht zit, niet vanwege de 'kogelachtige' vorm. Van de verschillenden soorten biefstuk is biefstuk van de haas het malst, daarna volgt de kogelbiefstuk. De malsheid wordt bepaald door de lengte van de spieren van vlees. Korte spieren zijn malser. De babytop kan op de BBQ met indirecte verwarming of in de oven bij 165°C tot kerntemperatuur van 55°C. Ik heb de babytop ingesmeerd met olijfolie en Cheviche kruiden van Jonny Boer.
Als de babytop klaar is nog even in alu-folie laten rusten en in dikke plakken snijden.
De rosti bakken en mengen met spekkies en fijn gesneden prei. Ei loskloppen en over de rosti mengsel gieten. Met deksel op de pan aanbakken tot ei gestold is en dan de rosti koek omdraaien op de deksel en de andere kant ook even bruin bakken.       
De gourchette lange repen van raspen met een kaasschaaf, even in de koekenpan smoren en dan een rolletje van maken.  Ook de asperges even kort aanbakken en op het bord leggen. De babytop op de asperges leggen en de rosti erbij leggen.
 
We dronken er Grand Vin de Bordeaux, Chateau La Marzenac Saint Emilion 2016 bij.
 
Bron: Colruyt.be en Macsbbqpit.com