Hoofdgerecht
4 personen
Babytop met groene groente
Ingrediėnten:
600 g babytop
1 courgette
groene asperges
200 g
minitrostomaatjes
6 takjes tijm
(vers)
2 teentjes
knoflook
2 eetl. boter
2.5 eetl.
olijfolie
peper en zout
300 gram rosti
ei
spekkies en
prei.
De
Belgische website Colruyt heeft een recept voor rumpsteak
maar ik wilde babytop wat beschreven staat op Macsbbqpit.
Babytop wordt ook wel in de volksmond kogelbiefstuk genoemd,
en is een variant van een biefstuk
Dit vlees wordt gesneden van de
kogel van de bovenbil van een koe, of van de kogel van het
spierstuk. Dit deel vlees wordt kogel genoemd,
aangezien het bij het kogelgewricht zit, niet vanwege de
'kogelachtige' vorm. Van de verschillenden soorten biefstuk
is biefstuk van de haas het malst, daarna volgt de
kogelbiefstuk. De malsheid wordt bepaald door de lengte van
de spieren van vlees. Korte spieren zijn malser. De babytop
kan op de BBQ met indirecte verwarming of in de oven bij
165°C tot kerntemperatuur van 55°C. Ik heb de babytop
ingesmeerd met olijfolie en Cheviche kruiden van Jonny Boer.
Als de babytop klaar is nog even
in alu-folie laten rusten en in dikke plakken snijden.
De rosti bakken en mengen met
spekkies en fijn gesneden prei. Ei loskloppen en over de
rosti mengsel gieten. Met deksel op de pan aanbakken tot ei
gestold is en dan de rosti koek omdraaien op de deksel en de
andere kant ook even bruin bakken.
De gourchette lange repen van raspen met een kaasschaaf,
even in de koekenpan smoren en dan een rolletje van maken.
Ook de asperges even kort aanbakken en op het bord leggen.
De babytop op de asperges leggen en de rosti erbij leggen.
We
dronken er Grand Vin de Bordeaux, Chateau La Marzenac Saint
Emilion 2016 bij.
Bron: Colruyt.be en
Macsbbqpit.com