Hoofdgerecht
4 personen

Ayam Opor


Ingrediënten

500 g kippedijen

4 sjalotjes

1 teentjes knoflook

1 schijfje laos van ca. 2 cm

1 schijfje gemberwortel van ca. 2 cm

1 schijfje kunyit van ca.1 cm

2 theelepels ketumbar

1 theelepel jinten

1 kokosnoot

4 kemirinoten

2 eetlepels plantaardige olie

2 daun salam

1 stengels sereh

1 theelepel suiker

zout

 

Bereiding:

Maak de kip schoon en verdeel haar in stukjes.

Pel de sjalotjes en de knoflook. Schil laos, gemberwortel en kunyit dun. Maak van dit alles in de cobek of de blender met ketumbar en jinten een pasta.

Rasp de kokos en trek met 2 kopjes lauw water de santen eruit.

Verhit de olie in een wajan en fruit hierin de kruidenpasta goudbruin. Doe de stukjes kip, de sereh en de daun salam erbij en sauteer dit circa 5 minuten. Voeg de santen, de suiker en zout naar smaak toe. Laat de kip op laag vuur in circa 35 minuten gaar worden.

 

Santen moet altijd met voorzichtigheid aan een gerecht worden toegevoegd. Wordt santen te veel verhit, dan is de kans groot dat deze gaat schiften. Ook bij ayam opor is het daarom belangrijk om het vuur onder de aangebraden kip, de gefruite kruidenpasta en de toegevoegde sereh en daun salam lager te draaien zodra de santen eraan wordt toegevoegd. Niet alleen om te voorkomen dat de santen zal schiften, maar ook om de juiste maak van ayam opor te krijgen is het belangrijk dat de kip echt langzaam gaar suddert.

 

Bron: De origineel Indonesische keuken van Lonny


Onderdeel van de Indische rijsttafel van 9 juni 2010 bij Rudi