Hoofdgerecht
4 personen

Asperges flamande (klassiek recept)


Ingrediënten:
Asperge flamande
2.5 l water
150 g geklaarde boter
1  foelie
zout
3 pond  asperges
8  eieren
1 bosje peterselie
4 plakken beenham à 100 g per stuk
Krielaardappeltjes


Breng een pan met het water, een klontje boter, foelie en een snufje zout aan de kook. Schil de asperges, snijd circa 3 centimeter van de onderkanten af en kook de asperges ca. 15 minuten in een aspergepan. Probeer aan het eind van de kooktijd of ze al beetgaar zijn, anders moeten ze nog ietsje langer.
Zet de eieren op in een pan met koud water en kook ze in acht minuten hard. Laat de eieren schrikken in koud water maar laat ze niet afkoelen. Pel de eieren en prak ze fijn. Pluk en hak de peterselie en meng de peterselie door de geprakte eieren.
Kook ook de schillen en de eindstukjes een kwartiertje en verwarm  in dit water de plakken ham circa 10 min. Kook ook de krieltjes
Smelt de boter au bain-marie en schep de witte laag (eiwitten) van de gesmolten boter.  Je houd dan geklaarde goudgele boter over. Haal de asperges uit het vocht, laat ze uitlekken op keukenpapier en verdeel ze direct over de (voorverwarmde) borden. Verdeel het ei , de ham en de krieltjes op het bord en schep de geklaarde boter over de asperges en de krieltjes. Serveer direct.

Bron: 24 Kitchen, recepten van Rudolph van Veen