Hoofdgerecht
4 personen

Abgoosht (Dizi)


Ingrediënten
250 g lamsvlees (niet te mager)

˝ kop* kikkererwten
1 grote aardappel
˝ kop witte bonen
Zout, zwarte peper, kurkuma, komijn (naar smaak)
1 – 2 middelgrote uien
1 el tomatenpuree
1 kaneelstokje
1 grote tomaat
Gemberpoeder (naar smaak)
 
Was de bonen en week ze gedurende minsten 12 uur in ruim water. Ververs het weekwater 1 of 2 keer.
Snijd het vlees in 3 tot 4 stukken, snijd de ui in 4 stukken, schil de aardappel en snijd in 2 stukken, was de tomaat en snijd in 4 stukken
Doe het vlees in een pan. Vul met water tot 2/3 van de pan gevuld is. Voeg de geweekte bonen toe. Breng aan de kook en schuim af. Voeg dan de ui, kurkuma en komijn toe. Roer een keer door. Doe dan de deksel op de pan en laat de inhoud zachtjes sudderen gedurende ongeveer 1 uur. Roer tijdens dit uur twee tot drie keer in de pan.
Voeg na een uur de aardappel, de tomaat, de tomatenpuree, het kaneelstokje, gemberpoeder en zwarte peper toe. Zo nodig zout naar smaak. Roer door, en laat nog een uur stoven met de deksel op de pan.
Giet het vocht in een schaal. Verwijder het kaneelstokje en maal de inhoud van de pan fijn met een staafmixer (Iraniërs gebruiken een stamper om dit te doen). Maak het niet al te fijn.
Dien het vocht (de ‘soep’) op in kleine schaaltjes. Strooi er stukjes brood in vlak voordat je het eet. In Iran doen ze dit met (Iraans) flatbread.
Drink er doogh bij.

*   1 kop is ca. 240 ml

Recept: ‘Taste of my Land’

Commentaar van Joost
In Iran kun je dit in bijna ieder restaurant eten. Het afgieten van de ‘soep’ en het fijnstampen van de rest gebeurt aan tafel.