Bijgerecht
4 personen
Zucco al Forno
Geroosterde pompoen
Ingrediënten
1 grote flespompoen
1 gedroogde rode Spaanse peper
zeezout en zwarte peper uit de molen
een flinke handvol salieblaadjes
1 tl kaneelstok
olijfolie
In de loop van de jaren heb ik op tal van manieren
geroosterde pompoen klaargemaakt, en ik moet zeggen dat dit een van mijn
favoriete manieren is. Het gerecht is heel Toscaans, maar toch doet de smaak me
denken aan Engelse chutneyrecepten die ik in oude kookboeken gevonden heb. Op
deze manier geroosterd is de pompoen erg lekker als onderdeel van antipasti,
door soep, door pasta of bij een stuk vlees. Andere soorten pompoen die ook heel
geschikt zijn om te roosteren zijn Japanse pompoen (die een iets compactere,
oranje schil heeft) en de eikelpompoen (waarvan de schil oranjeachtig grijs is
en die je eerder plat dan rond zou noemen). Vraag bij twijfel advies aan je
groenteman.
Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4. Halveer
de pompoen, verwijder de zaadjes en bewaar ze, snijd het vruchtvlees met schil
en al in plakken of brokken. Stamp de Spaanse peper met een flinke snuf zout
fijn in een vijzel of metalen kom. Doe de salieblaadjes en de kaneel erbij, en
zoveel olijfolie dat het mengsel lekker smeuïg wordt. Smeer de stukken of
plakken vruchtvlees met dit mengsel in.
Leg de stukken in een enkele laag op een bakplaat en
bestrooi ze met wat peper en zout. Strooi de zaadjes erover, dek de plaat strak
af met aluminiumfolie en zet hem 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de
schil van de pompoen zacht is. Haal de folie weg en zet de plaat nog 10 minuten
in de oven, tot de stukken pompoen krokant en goudbruin zijn. Haal de stukjes
kaneel ertussenuit en ga aan tafel!
Bron: Jamie's Italië