Bijgerecht
4 personen

Zucco al Forno

Geroosterde pompoen


Ingrediënten

1 grote flespompoen

1 gedroogde rode Spaanse peper

zeezout en zwarte peper uit de molen

een flinke handvol salieblaadjes

1 tl kaneelstok

olijfolie

 

In de loop van de jaren heb ik op tal van manieren geroosterde pompoen klaargemaakt, en ik moet zeggen dat dit een van mijn favoriete manieren is. Het gerecht is heel Toscaans, maar toch doet de smaak me denken aan Engelse chutneyrecepten die ik in oude kookboeken gevonden heb. Op deze manier geroosterd is de pompoen erg lekker als onderdeel van antipasti, door soep, door pasta of bij een stuk vlees. Andere soorten pompoen die ook heel geschikt zijn om te roosteren zijn Japanse pompoen (die een iets compactere, oranje schil heeft) en de eikelpompoen (waarvan de schil oranjeachtig grijs is en die je eerder plat dan rond zou noemen). Vraag bij twijfel advies aan je groenteman.

 

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4. Halveer de pompoen, verwijder de zaadjes en bewaar ze, snijd het vruchtvlees met schil en al in plakken of brokken. Stamp de Spaanse peper met een flinke snuf zout fijn in een vijzel of metalen kom. Doe de salieblaadjes en de kaneel erbij, en zoveel olijfolie dat het mengsel lekker smeuïg wordt. Smeer de stukken of plakken vruchtvlees met dit mengsel in.

Leg de stukken in een enkele laag op een bakplaat en bestrooi ze met wat peper en zout. Strooi de zaadjes erover, dek de plaat strak af met aluminiumfolie en zet hem 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de schil van de pompoen zacht is. Haal de folie weg en zet de plaat nog 10 minuten in de oven, tot de stukken pompoen krokant en goudbruin zijn. Haal de stukjes kaneel ertussenuit en ga aan tafel!

 

Bron: Jamie's Italië