Bijgerecht
4 personen
Tachin (gebakken saffraanrijst)
Ingrediënten
2 koppen* basmati rijst
1 tl rozenwater (optioneel)
1 tl saffraan, fijn gevijzeld
3 grote eierdooiers
1 kop volle yoghurt (geen Griekse)
½ kop zonnebloemolie
½ kop gedroogde zuurbessen
2 el boter
Verhit de oven
voor op 200 oC
Was de rijst enkele malen in lauw water tot het
waswater helder blijft.
Breng intussen een grote pan water aan de kook en
voeg 2 el zout toe. Doe de rijst in de pan en roer even door. Kook de rijst ca.
6 minuten. De rijst moet nog wat bite hebben. Giet de rijst af in een zeef en
spoel met koud water om het kookproces te stoppen.
Smelt de boter in een koekenpan en bak de zuurbessen
tot ze opgezwollen zijn en warm, ongeveer 2 minuten. Haal de pan van het vuur af
en voeg het rozenwater toe.
Giet 2 el heet water over de saffraan en laat dit 10
minuten weken.
Meng de
saffraan met de eierdooiers, yoghurt, ½ kop olie, en 2 tl zout. Meng hierdoor
voorzichtig de rijst.
Vet een glazen ovenschaal in met olie (een glazen schaal omdat je dan de kleur
van de rijst goed kunt controleren). Doe de helft van het rijstmengsel in de
schaal en druk voorzichtig een beetje aan met je handpalmen of een glas. Strooi
hierover de helft van de zuurbessen en daarover de rest van de rijst. Druk weer
voorzichtig aan, nu wat steviger dan eerder.
Dek de schaal stevig af met aluminiumfolie. Bak de
rijst in de voorverwarmde oven tot hij aan alle kanten een donkere gouden kleur
heeft. Dit duurt 65 – 80 minuten.
Keer de rijst op een schaal en strooi er de rest van
de zuurbessen over.
* 1 kop is ca. 240 ml
Recept: Andy Baraghani
Commentaar van Joost:
Een
bijzondere manier van rijst serveren. Heel lekker en de moeite waard om te
proberen. Deze hoeveelheid is genoeg voor 6 tot 8 mensen.
Zuurbessen
(barberries in het Engels) kun je op internet kopen. In Utrecht ook bij
Persepolis in de Kanaalstraat.
Je kunt de laag zuurbessen in de rijst ook
vervangen door stukken licht gebakken kip.
Er is een duidelijk YouTube filmpje waarin
je dit recept ziet klaarmaken:
https://www.youtube.com/watch?v=Pa3ao2TVn1A&t=29s