Bijgerecht
4 personen

Tachin (gebakken saffraanrijst)


Ingrediënten
2 koppen* basmati rijst
1 tl rozenwater (optioneel)
1 tl saffraan, fijn gevijzeld
3 grote eierdooiers
1 kop volle yoghurt (geen Griekse)
½ kop zonnebloemolie
½ kop gedroogde zuurbessen
2 el boter
 
Verhit de oven voor op 200 oC
Was de rijst enkele malen in lauw water tot het waswater helder blijft.
Breng intussen een grote pan water aan de kook en voeg 2 el zout toe. Doe de rijst in de pan en roer even door. Kook de rijst ca. 6 minuten. De rijst moet nog wat bite hebben. Giet de rijst af in een zeef en spoel met koud water om het kookproces te stoppen.
Smelt de boter in een koekenpan en bak de zuurbessen tot ze opgezwollen zijn en warm, ongeveer 2 minuten. Haal de pan van het vuur af en voeg het rozenwater toe.
Giet 2 el heet water over de saffraan en laat dit 10 minuten weken.
Meng de saffraan met de eierdooiers, yoghurt, ½ kop olie, en 2 tl zout. Meng hierdoor voorzichtig de rijst.
Vet een glazen ovenschaal in met olie (een glazen schaal omdat je dan de kleur van de rijst goed kunt controleren). Doe de helft van het rijstmengsel in de schaal en druk voorzichtig een beetje aan met je handpalmen of een glas. Strooi hierover de helft van de zuurbessen en daarover de rest van de rijst. Druk weer voorzichtig aan, nu wat steviger dan eerder.
Dek de schaal stevig af met aluminiumfolie. Bak de rijst in de voorverwarmde oven tot hij aan alle kanten een donkere gouden kleur heeft. Dit duurt 65 – 80 minuten.
Keer de rijst op een schaal en strooi er de rest van de zuurbessen over.

*   1 kop is ca. 240 ml

Recept: Andy Baraghani

Commentaar van Joost:
Een bijzondere manier van rijst serveren. Heel lekker en de moeite waard om te proberen. Deze hoeveelheid is genoeg voor 6 tot 8 mensen.

Zuurbessen (barberries in het Engels) kun je op internet kopen. In Utrecht ook bij Persepolis in de Kanaalstraat.
Je kunt de laag zuurbessen in de rijst ook vervangen door stukken licht gebakken kip.
Er is een duidelijk YouTube filmpje waarin je dit recept ziet klaarmaken:
https://www.youtube.com/watch?v=Pa3ao2TVn1A&t=29s