Techniek

Schorseneren schoonmaken


 

 

Schorseneren schillen

Bij het schillen van schorseneren komt er een wit kleverig sap vrij. Al snel zitten je handen vol met bruine kleverige vlekken waar je niet zo makkelijk vanaf komt. Om deze reden noemden ze schorseneren vroeger ook ‘keukenmeidenverdriet’. Toch valt het best mee om schorseneren schoon te maken zonder problemen.


Schorseneren schoonmaken in 4 stappen

Trek keukenhandschoenen aan

Schrob de schorseneren schoon met een borstel

Schil de schorseneren met een dunschiller

Doe ze in water met azijn of water met azijn

 

Stap 1: Trek keukenhandschoenen aan

Wat je ook bedenkt, schorseneren geven altijd een kleverig sap af waar je bruine plakkerige handen van krijgt. Er zijn adviezen om ze eerst te blancheren en daarna pas te schillen. Al deze oplossingen heb ik ook geprobeerd. De beste oplossing is, zoals dat zo vaak het geval is, ook de meest eenvoudige: trek keukenhandschoenen aan! Inderdaad het ziet er niet uit maar dit is geen modellenwedstrijd. Hier wordt gewerkt aan een van de lekkerste groentes die er maar zijn!

 

Stap 2: Schrob de schorseneren schoon met een borstel

Door de schorseneren onder stromend water te schrobben verwijder je al het zand. Na het schillen heb je dan veel beter zicht of alle zwarte pitjes nu echt geschild zijn. Je mist dus geen stukjes schil. Belangrijk, want dat valt ontzettend op op een mooie blanke schorseneer. Natuurlijk kun je hier een luxe groenteborstel voor kopen als je jezelf wilt verwennen met overbodige keuken gadgets. Mijn tip: gewoon de afwasborstel gebruiken.

 

Stap 3: Schil schorseneren met een dunschiller

Schil schorseneren grondig. Dit is even wat werk maar gekookte schorseneren worden mooi spierwit. Een stukje schil die je vergeten bent valt dus enorm op. Op delen van de schorseneren zitten veel kleine zwarte stipjes waar ooit kleine haarwortels zaten. Ook die schil je er mooi af. Doe dit onder stromend water en al het overgebleven vuil loopt ervan af zodat je ziet of je echt alles mooi geschild hebt.

 

Stap 4: Doe de schorseneren in een pan met water met azijn of water met melk

Na het schillen kleuren schorseneren al heel snel roodbruin. Door ze onder stromend water te schillen voorkom je dit. Als de schorseneren helemaal geschild zijn doe je ze in een pan water waar je een scheutje azijn aan toegevoegd hebt. Je kunt in dit water met wat zout de schorseneren koken totdat ze gaar zijn. Je kunt de schorseneren ook in een laagje melk leggen om het verkleuren te voorkomen.

 

Bron: http://www.schorseneren.nl