Bijgerecht
10 personen
Rode kool
Ingrediënten
1 rodekool
3 zoetzure appels in stukjes
kopje rozijnen, geweekt in port
5 el suiker
8 el azijn, bijv. balsamicoazijn of
appelazijn
50 g roomboter
1 kaneelstokje
3 laurierblaadjes
6 kruidnagels (steek die in de
laurierblaadjes)
Snijd de rodekool en appels in flinterdunne repen
(max. 2 mm).
Doe ze in een grote kookpan samen met de overige
ingrediënten en een bodempje water. De meeste recepten gaan uit van veel te veel
water (dit recept bv 500 ml) maar er komt uit de kool ook nog aardig wat water.
Je gooit de smaak weg met dat water. Dat is jammer.
Breng aan de kook en zet het vuur dan heel laag. Doe
de deksel op de pan en stoof in 2 uur (maar langer mag ook) heel zacht, of net
zolang totdat het vocht verdampt is en de rodekool lekker zacht is. Proef of de
rodekool goed op smaak is. Voeg anders nog wat extra suiker en azijn toe en een
flinke draai uit de pepermolen.
Als er veel vocht over is (waar dus nog veel smaak in
zit), giet het af in een pannetje en maak het aan met wat maizena of
aardappelmeel. Giet het dikkere vocht weer bij de rode kool (zoveel als je nodig
vind). Het vocht bindt zich aan de kool en zo wordt het gerecht ook lekker
smeuïg
Eet smakelijk!
Naar:
https://www.keukenliefde.nl/rodekool-appel/