Bijgerecht
4 personen

Pittige tomatenchutney


Ingrediënten

750 gram trostomaten, gehalveerd

4 teentjes knoflook, ongepeld

1 citroen, in plakjes

2 takjes rozemarijn

2 takjes tijm

2 el suiker

zout en peper

4 eetlepel olijfolie

6 gedroogde tomaten op olie, in stukjes

12 zwarte olijven, zonder pit, in plakjes

1 ui, in ringen

2 el rodewijnazijn

 

Tomatenchutney smaakt bij veel gerechten, kip of karbonade maar ook bij een lekker stukje witvis. Als pastasaus fungeert het ook uitstekend.

 

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de tomaten met de snijkant boven naast elkaar in de ovenschaal of braadslede. Leg de teentjes knoflook, plakken citroen en kruiden ertussen. Strooi er suiker (1 el), zout en peper over. Druppel de olie erover. Rooster de tomaten 40-45 minuten in het midden van de oven.

Verwijder de kruiden. Pureer de helft van de tomaten met de gepelde knoflook grof. Snijd de rest van de tomaten (verwijder de losse schillen) iets kleiner. Meng ze door de gepureerde tomaten met de gedroogde tomaten en olijven.

Bak de ui zachtjes in 2 el olie van de gedroogde tomaten. Als ze mooi glazig zijn en al een beetje bruin worden blus je het af met de rode wijnazijn en voeg de suiker toe. Als de suiker is opgelost en de azijn ingedampt voeg je het geheel toe aan de gepureerde tomaten.

Schep het geheel in een pot. Dit is in de koelkast weken houdbaar
 

Inspiratiebron: internet