Bijgerecht
4 personen
Gado gado met zelfgemaakte pindasaus
Ingrediënten
Groenten
Spercieboontjes
chinese kool
champignons
taugé
Pindasaus
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook uit de knijper
2 theelepels laos
1 eetlepel ketjap
˝ theelepel trassi
2 eetlepels azijn
sambal oelek naar smaak
250 gram gemalen pinda's of goede
pindakaas (zie boven)
4 deciliter water of santen
arachideolie
Voorbereiding
Was de groenten, maak ze schoon en snijd ze in
'hapklare brokken' Kook de boontjes beetgaar. Wok de champignons en de chinese
kool in arachideolie. Blancheer de taugé door er kokend water over te gieten.
Laat de groenten goed uitlekken en afkoelen.
Bereiding
Als je van rauwe pinda's uitgaat moet je die eerst zo fijn mogelijk maken in een vijzel/keukenmachine/hakselaar o.i.d. In een droge koekenpan moet je nu de pinda's zo bruin mogelijk bakken in liefst zo klein mogelijke porties. Ik heb het me een droge pan gedaan. Misschien is een beetje arachideolie erbij ook een goed plan. Dit is best veel werk, malen en bakken kostte mij een klein uurtje. Met deze rauwe pinda's krijg je wel veel meer pindasmaak aan de saus.
Maak de nu pindasaus - Gebruik een pan met een dikke
bodem, anders brandt de pindasaus aan. Fruit ui en knoflook 2 minuten. Neem de
pan van het vuur, en voeg laos, zout, suiker, trassi en sambal toe. Fruit 1
minuut, voeg nu ketjap en azijn erbij. Haal de pan weer van het vuur en doe de
gemalen pinda's of de pindakaas en 2 deciliter water of santen erbij. Roer goed
tot er een homogene massa ontstaat. Doe het overige water of de rest van de
santen erbij in beetjes, totdat de saus de gewenste dikte heeft. Zet de pan weer
op het vuur en laat op een zeer laag pitje warm worden. Eventueel kan de saus
tot en met de voorlaatste stap worden voorbereid. Dan hoeft de saus voor het
serveren alleen nog maar verwarmd te worden. Doe er voor het opwarmen extra
water bij, want de saus wordt dikker als hij een tijdje staat.
Neem een grote schaal en leg daar in laagjes de
groente en de pindasaus op. Garneer met tahoe, komkommer, gekookt ei etc.