Bijgerecht
4 personen

Deftig geroosterde groenten


Ingrediënten
2 aubergines, gemiddelde grootte, gesneden in plakken van 1 cm dik
2 rode paprika’s, gesneden in plakken van 1 cm dik
500 g courgette, gesneden in plakken van 1 cm dik
6 el olijfolie
2 rode uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
500 g tomaten passata
1 tl suiker
1 bosje basilicum, grof gesneden
50 g gruyère kaas, geraspt
2 -3 grote tomaten, elk in 8 parten gesneden
2 tl verse tijmblaadjes, fijngehakt
Zout en vers gemalen zwarte peper

Bereidingswijze
Verhit de oven voor op 220 oC en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Doe de aubergines, paprika’s en courgettes in een plastic zak met 4 el olie en schud goed zodat alle groente met een dun laagje olie zijn bedekt
Spreid de groenten uit over de twee bakplaten en strooi er zout en peper over. Rooster ze 25 minuten in de oven of tot ze licht gebruind zijn en net zacht. Zet ze dan apart om af te koelen. Verlaag de oventemperatuur tot 200 oC.
Verhit intussen de rest van de olie in een grote steelpan. Voeg de ui toe en bak 2 – 3 minuten Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg de passata toe, de suiker en peper en zout naar smaak. Breng aan de kook en doe een deksel op de pan. Sudder gedurende ca. 10 minuten of tot de uien zacht zijn en de saus wat is ingedikt. Voeg tenslotte de basilicum toe.
Lepel de helft van de saus in een vuurvaste platte ovenschaal en spreid er de geroosterde groenten spiraalvormig op uit. Strooi er peper en zout op en sprenkel de kaas er over. Bedek met de rest van de saus en leg daarop spiraalvormig de rest van de geroosterde groenten en de parten tomaat.
Bestrooi met de tijm, bedek met aluminiumfolie en bak ca. 25 minuten in de oven.
 
Recept: Mary Berry (BBC)
 
Commentaar: Lekker en niet erg veel werk.
Mijn ovenschaal was eigenlijk wat te klein, zoals op de foto zichtbaar is. Ik serveerde stukken hiervan bij de zalm als hoofdgerecht.