Bijgerecht
4 personen
Deftig geroosterde groenten
Ingrediënten
2 aubergines, gemiddelde grootte, gesneden in
plakken van 1 cm dik
2 rode paprika’s, gesneden in plakken van 1
cm dik
500 g courgette, gesneden in plakken van 1 cm
dik
6 el olijfolie
2 rode uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
500 g tomaten passata
1 tl suiker
1 bosje basilicum, grof gesneden
50 g gruyère kaas, geraspt
2 -3 grote tomaten, elk in 8 parten
gesneden
2 tl verse tijmblaadjes, fijngehakt
Zout en vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze
Verhit de oven voor op 220 oC en bekleed
twee bakplaten met bakpapier.
Doe de aubergines, paprika’s en courgettes in een
plastic zak met 4 el olie en schud goed zodat alle groente met een dun laagje
olie zijn bedekt
Spreid de groenten uit over de twee bakplaten en strooi er zout en peper over.
Rooster ze 25 minuten in de oven of tot ze licht gebruind zijn en net zacht. Zet
ze dan apart om af te koelen. Verlaag de oventemperatuur tot 200 oC.
Verhit intussen de rest van de olie in een grote
steelpan. Voeg de ui toe en bak 2 – 3 minuten Voeg de knoflook toe en bak nog 1
minuut. Voeg de passata toe, de suiker en peper en zout naar smaak. Breng aan de
kook en doe een deksel op de pan. Sudder gedurende ca. 10 minuten of tot de uien
zacht zijn en de saus wat is ingedikt. Voeg tenslotte de basilicum toe.
Lepel de helft van de saus in een vuurvaste platte
ovenschaal en spreid er de geroosterde groenten spiraalvormig op uit. Strooi er
peper en zout op en sprenkel de kaas er over. Bedek met de rest van de saus en
leg daarop spiraalvormig de rest van de geroosterde groenten en de parten
tomaat.
Bestrooi met
de tijm, bedek met aluminiumfolie en bak ca. 25 minuten in de oven.
Recept: Mary Berry
(BBC)
Commentaar: Lekker en niet erg
veel werk.
Mijn ovenschaal was eigenlijk wat te klein, zoals
op de foto zichtbaar is. Ik serveerde stukken hiervan bij de zalm als
hoofdgerecht.