Bijgerecht

4 personen

Chinese pannenkoekjes


Ingrediënten

Voor 18 stuks

275 g bloem

2½ dl zeer heet water

2 tl sesamolie

 

Doe de bloem in een grote kom. Roer er geleidelijk het hete water door terwijl je voortdurend goed roert met eetstokjes of een vork. Voeg wat meer water toe als het mengsel te droog lijkt.

Hal het deeg uit de kom en kneedt het met de hand tot een glad deeg. Dat duurt ca. 8 minuten. Doe het weer in de kom en dek die af met een schone vochtige theedoek.. Laat het deeg 30 minuten rusten.

Neem het deeg uit de kom en kneedt het nog 5 minuten. Bestuif het met een beetje bloem als het plakkerig is. Mak van het gladde deeg een rol van 46 cm lang en snijd deze in 18 gelijke delen. Maak hiervan balletjes.

Neem twee deegballetjes. Bestrijk één kant van een balletje met sesamolie en leg de met olie bestreken kant op het andere balletje. Rol beide balletjes nu samen uit tot een cirkel van ca. 15 cm.

Laat een wok of grote koekenpan zeer heet worden en bak het pannenkoekje in de droge pan tot het aan één kant droog is. Keer het om en bak ook de andere kant. Neem het pannenkoekje uit de pan en haal de twee helften van elkaar, zodat je nu twee pannenkoekjes hebt.

Herhaal dit zodat er uiteindelijk 18 pannenkoekjes zijn.

Je kunt de pannenkoekjes van tevoren maken. Je kunt ze zelfs invriezen.

Om ze weer op te warmen kun je ze het beste stomen. Of verpak ze stevig in een dubbele laag aluminiumfolie en leg het pak in een pan met 2 ½ cm kokend water.

Verwarm ze niet in de oven want dan drogen ze uit.

 

Recept: Ken Hom, ‘De complete Chinese keuken’

 

Commentaar van Joost.

Dit is niet zo moeilijk als het lijkt. Let wel goed op dat de pannenkoekjes niet verbranden bij het bakken!