Grondstof
voor 750 gram deeg

Basis-pastadeeg


500 g bloem

5 a 6 eieren

Zout

Ca. 2 a 3 el. Olijfolie

 

Stevige bloem voor het bereiden van brood of extra fijn griesmeel zijn het meest geschikt vuur met de hand gemaakt deeg maar u kunt overigens alle soorten tarwebloem gebruiken. De precieze verhouding tussen bloem en eieren hangt af van de soort bloem en van de grootte van de eieren maar als goed gemiddelde kunt u één ei per 100 g bloem aanhouden. Maakt u kleinere hoeveelheden pasta, meng dan de ingrediënten in een mengkom.
 

Leg de bloem in een hoop op een glad werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en breek daar de eieren in. Doe er een flinke snuif zout en de olijfolie bij. Werk met één hand de bloem van de rand van het kuiltje in de eieren en roer alles met uw vingers tot beslag. Hou met de andere hand de rand van het kuiltje tegen om te voorkomen dat de eieren eruit lopen. Meng zo alle bloem door het beslag tot dit een tamelijk stijve, maar nog kneedbare massa is. Maak een bal van het deeg en leg die op een licht met bloem bestoven werkvlak.

 

Kneed het deeg door het eerst met uw handpalm plat te drukken, het dubbel te slaan en er weer op te drukken. Als u het deeg met de hand snijdt, kneed het dan in 5 tot 10 minuten tot een elastische massa; als u een pastamachine gebruikt, kneed het dan even met de hand om de ingrediënten te mengen; de machine kneedt het deeg verder. Dek het deeg met een doek af en laat het een uur rusten.

Verdeel het deeg in vuistgrote porties. Rol de porties op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot dunne, ronde plakken. Het deeg kunt u nu in de gewenste vorm snijden.