Menu 4 maart 2009
Deze eetclubavond is de eerste waaraan mijn moeder en schoonmoeder een bijdrage hadden in verband met mijn ernstige blessure. Omdat het niet echt exquise gerechten waren waar ik mijn gasten op heb verhaald heb ik ze niet opgenomen in de standaard eetclub setup maar ze hieronder vermeld. De eters waren echter zeer te spreken over het geserveerde.
Voorgerecht: Zelfgemaakte groentensoep
Hoofdgerecht: Zuurkoolschotel
Nagerecht: Boerenyoghurt met kersen
De zuurkoolschotel viel zeer in de smaak,
Binnen de kortste keren was de (grote) schaal leeg
Soep
4 personen
Zelfgemaakte groentensoep
1 liter zelfgetrokken runderbouillon met soepvlees
2 runderbouillonblokjes
200 gr soepgroente
vermicelli
Breng de runderbouillon aan de kook en verkruimel de bouillonblokjes erin.
Voeg de groente en de vermicelli toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
Hoofdgerecht
4 personen
Zuurkoolschotel
300 gram magere spekjes
300 gram gehakt
1 rode paprika, fijngesneden
2 uien, fijngesneden
2 knoflookteentjes, geperst
1 zak zuurkool, naturel
vleeskruiden
800 gram aardappelen
2 blikjes ananas
100 gram geraspte jonge kaas
nootmuskaat
paneermeel
zout en peper
Kook de aardappels.
Bak de spekjes uit en haal ze uit de pan
Bak in diezelfde pan de gehakt rul, met vleeskruiden
Voeg op het laatst de ui, paprika en knoflook toe laat nog enige minuten bakken tot de ui glazig is. Meng het geheel met de spekjes
Voeg de groente en de vermicelli toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
Verwarm de oven voor op 175 graden
Maak aardappelpuree waarbij je de melk vervangt door de ananassap uit de blikjes. Als je te weinig vocht heb kun je nog melk toevoegen. Voeg de kaas toe en nootmuskaat naar smaak en warm door tot de klaas gesmolten is.
Pak een grote ovenschaal en vet deze in.
Verdeel het vlees/paprikamengsel over de bodem. Daaroverheen de zuurkool, gemengd met de ananas. Om een minder zure smaak te krijgen kun je de zuurkook uitspoelen.
Daaroverheen gaat een laag aardappelpuree waarna de schaal wordt bedekt met een dun laagje paneermeel.
(Indien het mengsel al ver is afgekoeld zet je hem eerst 20 minuten met deksel in de oven om voor te verwarmen).
Dit gaat zonder deksel, 30 minuten in de oven.
Nagerecht
4 personen
Boerenyoghurt met kersen
Ingrediënten
1 liter boerenyoghurt
1 pot kersen op siroop
Mik de ingredienten door elkaar en serveer