Amuse
4 personen

Oesters


Ingrediënten

8 Zeeuwse Creuses
8 Fines des Claires
8 Fines des Claires de Gillardeau
Enkele citroenen
Een hande zeekraal
Pepermolen
 

Open de oesters door met het oestermes de opening te vinden tegenover het scharnier. Dat is nog niet makkelijk en pas op voor het uitschietende mes. Een stevige handschoen is zeker geen overbodige luxe ook al hebben wij het zonder dat atribuut gedaan.

Leg de oesters op drie verschillende borden (zorg in ieder geval dat de verschillende soorten niet door elkaar komen, er is nauwelijks visueel verschil maar in smaak is zeker onderscheid).

Versier de schalen met de zeekraal en de in partjes gesneden citroen

Eet ze zo, met peper en/of met citroen.

 

We dronken hierbij een lekkere champagne, een Charles Heidsieck Brut Reserve

 

Commentaar:

Er bleek tussen de drie soorten oesters grotere verschillen te zitten dan we verwacht hadden. De Zeeuwse waren (ook volgens de visboer die er nogal minachtend over deed) gewoontjes ten opzichte van de andere twee die veel meer smaak en bite hadden. Zeker de Gillardeau waren met afstand de lekkerste oesters. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de Zeeuwse niet lekker waren maar het maakt dus voor de smaakbeleving nogal uit met welke oester je begint

 

 

De oesters op het aanrecht. Op het eerste bord zie je de zeekraalscheiding nog net tussen de twee verschillende soorten oesters. Van onder naar boven: Fines des Claires de Gillardeau, Fines des Claires en Zeeuwse Crueuses. Zie jij het verschil?