Amuse
16 stuks
Hollandse blini's met haring
Ingrediënten
klein bosje bieslook
½ bosje dille
½ tl Dijonmosterd
75 g Griekse yoghurt
3 verse haringen, schoongemaakt
18 poffertjes (eventueel kant-en-klaar)
1 potje zalmeitjes ('zalmkaviaar', viswinkel of
supermarkt)
Recept voor poffertjes (als je ze niet kant en klaar wilt kopen)
Ik verwonder me er altijd over hoeveel voedingsmiddelen
in de supermarkt 'snel' en 'gemakkelijk' worden genoemd, terwijl je ze zelf
zonder veel moeite en tijd en zeker goedkoper kunt maken. Neem tomatensaus.
Tientallen potjes. Terwijl je met een blik tomaatblokjes, knoflook, een scheutje
olijfolie en wat Italiaanse kruiden net zo ver komt: meer zit er niet in
kant-en-klaarsaus, als je tenminste de voedingszuren, bindmiddelen en aroma's
niet meerekent. Dat geldt ook voor pindasaus: met een pot pindakaas, wat
knoflook, sambal en ketjap in een oogwenk zelf te maken.
En dan instantpannekoekmix.
Alsof er iets mysterieus en ingewikkelds is aan het bakken van pannekoeken. Dat
is evenveel werk en van bloem, melk, een ei en een snuf zout klop je zelf net zo
snel beslag als het beslag van pannekoekmix. Er zijn zelfs kant-en-klare
pannekoeken: grote, melige flappen. Én poffertjes, die ik nog te pruimen vind.
Want alla, niet iedereen heeft een poffertjespan. Poffertjes worden gemaakt met
boekweitmeel, wat ze een nootachtige smaak geeft. Koop voor onderstaand recept
wel poffertjes zonder kunstmatige vanillesmaak, anders moet u toch een
poffertjespan lenen en ze zelf bakken. Recepten genoeg op internet.
Poffertjes zijn de Hollandse
zusjes van blini's, kleine Russische boekweitpannekoekjes die niet zoet, maar
met bergen zure room en kaviaar worden verorberd. Verrukkelijk, maar nogal
bewerkelijk en duur. Dit is de Nederlandse versie, met haring en zalmkaviaar.
Ook erg lekker en een verrassend borrelhapje of voorafje.
Haring is gezonde en voordelige vis. Alle haring in
Nederland heeft bovendien het MSC-keurmerk, dat garandeert dat hij duurzaam is
gevangen. ASC is MSC's 'zusje' voor duurzaam gekweekte vis. Maandag start de
Bewuste Visweek, bedoeld om de keurmerken bekendheid te geven. De meeste
keurmerkvis vind je in de supermarkt: ook haring, onder beschermende atmosfeer
verpakt, waardoor de kwaliteit prima blijft.
BEREIDING
Knip de bieslook en driekwart van de dille fijn. Roer de
fijngehakte kruiden, mosterd en zout en peper naar smaak door de yoghurt. Snijd
de haringen in mooie stukjes van ongeveer poffertjesformaat. Verwarm
kant-en-klare poffertjes volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron of oven
tot lauwwarm. Beleg de poffertjes met een lepeltje kruidenyoghurt, een stukje
haring en een lepeltje zalmeitjes. Garneer met de overgebleven dille
Bron: de Volkskeuken, http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/druiven-uit-de-wok~a4441408