Blini’s worden niet alleen in Rusland veel gegeten, maar ook in Oost-Europa. Vroeger werd de blini veelvuldig geserveerd tijdens Russische cocktailfeestjes om kaviaar elegant te kunnen opdienen. In de Joodse keuken heet de blini een blintz, een traditioneel gerecht dat geserveerd wordt tijdens Chanoeka. Nederlanders denken meestal aan een poffertje, maar een poffertje is veel luchtiger, de blini is meestal vrij dik en door de combinatie van boekweitmeel en crème fraîche, vullen ze aardig!
Bereidingswijze blini:
Deel 1
Verwarm de creme fraîche tot het lauwwarm aanvoelt. Voeg de suiker en gisttoe.
Meng het goed door elkaar. Voeg de gezeefde bloemtoe. Laat het deeg een paar
uurrusten op kamertemperatuur. Het volume wordt ca. vier keer zo groot.
Deel 2
Verwarm de melk, voeg degesmolten boter toe. Giet het bij het deeg. Voeg de
eidooier toe. Meng alles goed door elkaar. Klop het eiwit op tot zachte pieken
zich beginnen te vormen en vouw dit voorzichtig door het deeg. Het deeg wordt nu
vloeibaarder, een soort beslag. Maak een pan met antiaanbaklaag flink heet en
schep met een eetlepel beslag in de pan, om kleine pannenkoekjes te vormen.Draai
ze om wanneer er aan de bovenkant gaatjes beginnen te vormen en bak ze dan
aan de andere kant ook nog 30 seconden.
Bereiden
Veeg de
paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit 1 eetlepel olie in een
koekenpan en bak de knoflook en de sjalot 30 seconden. Voeg de paddenstoelen toe
en bak ze 3-4 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Maal het mengsel grof
in een keukenmachine of met een staafmixer. Meng de truffelolie erdoor en laat
de 'paddenstoelenkaviaar' afkoelen. Leg de blini's op borden en schep er royaal
zure room op. Verdeel de paddenstoelenkaviaar erover en leg op elke blini wat
sprietjes bieslook.